Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

När bara pappa duger

Från 2013
Uppdaterad 08.11.2013 13:41.
Ett barns arm om pappas hals
Bild: Jarmo Jääskeläinen

Ni minns låten, den gamla goda 70-tals låten av Stickan Andersson, där pappan är kung. Han ger sitt allt, slår kullerbyttor, rider ranka och läser sagor för sitt barn. Han skippar alla bridgekvällar med polarna och går fotbollsmatch med den lilla dottern i släptåg. Det är klart att han då är kung, trots att han ingen krona bär.

Men hur snöpligt slutar inte låten. Han frågar ungen vem som är allra bäst i världen? Han får till svar ett underbart skratt och ett utrop: - ”MAMMA!”

Jag tror inte att Stikkan Andersson hade väntat sig något annat. I sången låter han som en pappa som kommer hem till sina barn efter en lång dag på jobbet. Han sticker sig in och underförstått förstår man att det är mamman som finns där i vardagen. Det är hon som snyter, torkar rumpor och lagar mat.

Hur är det i de familjer där pappan på riktigt är ettan? När det är han som har huvudansvaret. Det är han som nattar, klipper naglarna och är den vars famn som är den allra tryggaste att krypa upp i. När det är hans namn som barnen ropar då det känns otryggt i mörkret.

Det är fortfarande ovanligare med pappor som har huvudansvaret. Den absoluta majoriteten av de ensamstående föräldrarna är mammor. De pappor som har huvudansvaret har oftast blivit ensamstående på grund av att mamman har dött eller för att hon har psykiska problem.

Att vara mamma och inte ha huvudansvaret för barnen är ett känsligt ämne trots att det är polättens andra sida. Det fick vi erfara då vi inför farsdagen sökte föräldrar till vårt program om ensamstående pappor. En av papporna i programmet berättar om hur det var vid sandlådskanten när hans lilla pojke föll omkull och slog sig. Pojkens mamma plockade upp barnet för att trösta, men ungen vände sig mot pappan och sträckte ut armarna för att han hellre skulle trösta honom. När pappan kom till undsättning snäste mamman till honom. ”Gör inte såhär framför alla grannfruarna!” Det var en för känslig sak för henne att visa att det bara var pappa som dög.

Läs också: Årets pappa Tom Björkfors har huvudansvaret för sina barn

Annika Sylvin-Reuter

Mer om ämnet på Yle Arenan