Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Utan drömmar dör du inifrån

Från 2013
Uppdaterad 09.12.2013 09:58.

Barndomen har gått och vi har kommit till tonåren. Under barndomen drömde vi kanske om prinsessor, fina trädgårdar, blommor och varma sommardagar som i en saga. Drömyrket ändrades varje vecka, hos mig i alla fall. Nu under ungdomen börjar vi tänka annorlunda på framtiden och det betyder att drömmarna också ändras. Men drömmer du fortfarande om omöjligheter och tycker att det är barnsligt? ”Struntprat!”, säger jag.

Ett väldigt vanligt samtalsämne hos ungdomarna är framtiden och drömmarna, både dagdrömmar och sådant man drömmer om natten. Ofta får man frågan: ”Vad vill du bli när du blir stor?” eller ”Vad drömde du om förra natten?” Sällan händer det att någon har haft samma dröm. Det som vi upplevt under dagen, dyker upp i våra drömmar om natten. Så är det och alla upplever ju olika saker. Våra drömmar kan handla om TV- program eller filmer som vi sett, de kan handla om en vän eller vänner eller de kan vara ett resultat av en massa händelser utan desto större betydelse. Drömmarna kan vara bra eller dåliga. Många dagdrömmer om sin egen framtid.

Jag intervjuade mina vänner och de berättade om sina vanligaste drömmar. Just obetydliga drömmar var vanliga samt drömmar om framtiden. Många kan säga : ”Vilken konstig dröm” eller : ”Ganska dumt.” Jag tycker att det här är orättvist. Vi kan inte bestämma vad vi drömmer om och ingen kan förbjuda oss att drömma om ett visst yrke som andra tycker att är konstigt.

Jag har många drömmar om framtiden och vissa av dem vet jag att är omöjligheter. Vännerna brukar säga till mig: ”Dumt att drömma om sådant som inte kan hända, sluta på riktigt.” Men vi har alla olika drömmar och tankar och ingen kan förbjuda oss att drömma om sådant som inte kan hända.

Ungdomar! Våga ha drömmar, eftersom de är väldigt viktiga för er framtid och de avspeglar er personlighet.

Wilma Loven
Svenska samskolan i Tammerfors

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola