Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Unga brandkårister övade på Kimitoön

Från 2013
Uppdaterad 11.11.2013 12:46.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Unga brandkårister över på Kimitoön - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Åbolands brandkårsförbund ordnade från och med fredagkväll till och med lördagkvall ett så kallat "actionveckoslut" för ungdomar på Kimitoön. Simulerade olyckor inträffade på olika håll och mer brandbilar än vanligt både syndes och hördes på ön.

På lördagmorgon simulerades en storolycka i centrum av Kimito. I olyckan var personbilar, en moped och en fotgängare inblandade och ungdomarna fick bland annat undervisning i hur de inblandade skulle räddas.

Drygt tjugo ungdomar deltar i brandkårsförbundets actionveckoslut. Ungdomarna håller i huvudsak till i Kimito brandstation men övar också ute på fältet.

Exakt vad för slags utryckningar det blir fråga om avslöjar Kimito frivilliga brandkårs övningschef Tom Korsström inte, men säkert är att övningarna både kommer att synas och höras på ön. Under natten mellan fredag och lördag fick ungdomarna rycka ut till en lada i brand och på lördagmorgon hade olyckan varit framme i centrum av Kimito.

- Tanken är att ungdomarna under trygga omständigheter ska få öva sig på att våga hjälpa, förklarar Tom Korsström.

Ungdomarna, som är i åldern 10-15 år, får under veckoslutet också prova på hur en normal dag för en brandman ser ut, förklarar André Sundelin som håller i trådarna för Kimito FBKs ungdomsverksamhet. Det betyder bland annat att man ser över bilarna och övrig utrustning på brandstationen.

Intresset för frivillig brandkårsverksamhet bland unga på Kimitoön är för tillfället stort. Totalt engagerar de frivilliga brandkårarna i Kimito, Dragsfjärd, Hitis och Västanfjärd ett femtiotal ungdomar på ön.

- Och det är bra för det är oerhört viktigt att det finns en återväxt säger Sundelin. Annars står vi här plötsligt med fem personer som ska sköta alla utryckningar.

Den aktiva utryckningsgruppen i Kimito består av ett tjugotal vuxna.

Åbolands brandkårsförbund har tidigare ordnat actionveckoslut i Pargas och det här är första gången som ett dylikt evenemang ordnas på Kimitoön.