Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Countrymusikens "Oscars"

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
George Strait
Bildtext George Strait vann Entertainer of the Year-priset redan för tredje gången.

Country music's biggest night, årets händelse i countryvärlden, countryns motsvarighet till filmens Oscars.

Den årligen återkommande prisgalan som CMA - Country Music Association arrangerar, den brukar man beskriva på många olika sätt. Onsdagen den 6:e november var det igen dags för prisutdelning och tacktal, glam och glitter i Nashville.

Taylor Swift förhandsfavorit

Årets upplaga av prisgalan var ren den 47:e i ordningen. Evenemanget gick också denna gång av stapeln i Bridgestone Arena, hallen där stadens hockeyhjältar Predators för det mesta håller till.
CMA delar ut pris i många olika kategorier. I diskussionerna och spekulationerna inför galan var Taylor Swift förhandsfavorit, hon var nominerad för pris i hela sex olika kategorier. Årets stora överraskning var att en ny talang Kacey Musgrave också lyckades nå upp till sex förhandsnomineringar. Att bli nominerad för ett pris är förstås inte detsamma som att vinna det, Taylor Swift vann två pris i år, ett gick till Kacey Musgrave.

CMA - Country Music Association

Grundad: 1958, i Nashville
Aktiviteter: Sedan 1967 delar man ut CMA-awards
Ordnar festivaler bl.a. CMA Music Festival i juni
Uprätthåller sedan 1961 Country Music Hall Of Fame
Har en omfattande förlagsverksamhet
Samarbetar med radiostationen WSM, som sedan 1925 sänder live från Grand Ole Opry - världens äldsta fortlöpande radioprogam.

And the winner is...

Det var flere välkända namn som fick pris också i år. Här pristagarna i de viktigaste kategorierna.
Årets sångare: Blake Shelton
Årets sångerska: Miranda Lambert
Årets duo: Florida Georgia Line
Årets grupp: Little Big Town
Årets nykomling: Kacey Musgraves
Årets album: "Based On A True Story" - Blake Shelton
Årets singel: "Cruise" - Florida Georgia Line
Årets sång: "I Drive A Truck" - Lee Brice
Årets entertainer (huvudpriset): George Strait

Den bästa countryn?

Det här är årets bästa country enligt CMA. Varje år finns det förstås också många som är av annan åsikt, som hellre skulle ha sett andra pristagare. Det finns också de som anser att CMA-galan enbart är ett glittrande, kommersiellt spektakel som nu för fram musik som har mycket litet att göra med den verkliga countrytraditionen.
Musik väcker känslor, väcker diskussion. Intresset för CMA-galan är i alla fall fortfarande mycket stort. Enbart i USA följde över 15 miljoner med direktsändningen från Nashville. Dessutom sände man direkt till flera andra länder - Kanada, Storbritannien, Irland, Australien. Valda delar från galan brukar också dyka upp i vår TV så småningom. Så än är CMA-galan i början av november värd att kallas "Country music's biggest night".

Popfredag 15.11.2013 i Radio Vega