Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Satellitdelar kan falla ner i Finland

Från 2013
Uppdaterad 08.11.2013 18:39.
Bild: Yle uutisgrafiikka

På söndag eller måndag ska man se upp så man inte får en satellitdel i huvudet.

Den europeiska rymdorganisationens forskningssatellit Goce tas ur bruk - och kommer att falla ner på jorden, möjligen över Finland.

Satelliten väger kring ett ton, men bara ungefär 250 kilo av den kommer att landa på jorden i bitar. De största bitarna kommer att väga 10-20 kilo.

På Geodetiska institutet säger man att det är mycket osannolikt att en människa träffas.

- Sannolikheten för att satelliten faller ner just i Finland är ungefär en på tusen, säger Markku Poutanen som är professor vid geodetiska institutet.

Bildtext Satelliten förväntas passera Finland strax innan klockan 9 på morgonen (gröna banan) och vid 19-tiden på kvällen (röda banan).
Bild: Yle uutisgrafiikka

Satelliten passerar Finland två gånger på måndagen: strax innan klockan nio på morgonen och vid 19-tiden på kvällen. På söndagen passerar satelliten inte Finland överhuvudtaget.

Kan sprida ut sig flera hundratals kilometer

Enligt tidigare uppskattningar skulle satelliten träffa Jorden redan på fredagen, men den är ännu på drygt 160 kilometers höjd.

Osäkerheten kring när satelliten kommer att falla ner har att göra med täthetsvariationer i stratosfären och satellitens ställning.

Satelliten sjunker långsamt neråt. Då den är på ungefär hundra kilometers höjd sönderfaller den till tiotals små bitar.

- Det enda man kan säga är att bitarna kommer att falla någonstans vid banan där satelliten passerar. De kan sprida ut sig flera hundratals kilometer, säger professor Markku Poutanen.

Poutanen försäkrar ändå att det inte finns några giftiga, explosiva eller radioaktiva delar i satellitbitarna.