Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utdragna förhandlingar om Irans atomprogram

Från 2013
Uppdaterad 09.11.2013 13:56.
Irans kärnenergiprogram

Förhandlingarna om Irans kärnprogram fortsätter på lördagen för tredje dagen i följd. Tillströmningen av utrikesministrar till mötet i Genève har ingett förhoppningar om genombrott, men det finns inga garantier för en uppgörelse.

På lördagen anlände också Rysslands och Kinas utrikesministrar till Genève för att delta i förhandlingarna om det iranska kärnprogrammet. Utrikesministrar från Iran, USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland finns redan på plats. Det har setts som ett uppmuntrande tecken att ministrarna flugit in till Genéve och på lördag morgon trodde en del bedömare att en första uppgörelse kan åstadkommas redan på lördagen.

Frankrike skeptiskt

Frankrike har i åratal förhållit sig ännu mera kritiskt till Iran än de flesta andra västländer och på lördagen lade landets utrikesminister sordin på stämningen.

I en fransk radiointervju sade Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius att Frankrike inte kan acceptera det preliminära utkastet till en uppgörelse. Enligt Fabius finns det inga garantier för att mötet kan nå ett första avtal om Irans kärnprogram.

Enligt Fabius finns det flera hinder i vägen för uppgörelsen. Bland dem nämnde han den iranska reaktorn i Arak som tros kunna framställa plutonium. En annan fråga är om Iran är berett att avstå från den 20-procentiga uran som landet redan har framställt. Fabius underströk också att man måst respektera Israels hållning i frågan. Israel har fördömt förhandlingarna i Genéve redan på förhand.

Storbritanniens utrikesminister William Hague lät positivare än sin franske kollega. Enligt honom har man gjort stora framsteg på mötet i Genéve, men enligt honom finns fortfarande viktiga frågor att lösa.

Inget slutgiltigt avtal

Mötet i Genève har ingalunda sammankallats för att man skulle komma fram till någon slutgiltig uppgörelse om Irans atomprogram. Mötet handlar om är en eventuell första uppgörelse.

Iran vill ha lättnader i de sanktioner som världen har infört för att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen. Det ryktas om att Iran kunde tänkas frysa all nukleär verksamhet i sex månader och att västvärlden i gengäld kunde lätta på en del av sanktionerna. Under tiden skulle förhandlingarna om det iranska atomprogrammet fortsätta.

Västmakterna misstänker att Iran försöker utveckla kärnvapen, medan Teheran vidhåller att atomprogrammet har enbart fredliga syften.

Förhandlingarna om det iranska atomprogrammet har pågått i åratal och i stort sett varit fruktlösa, men hoppet om en lösning ökade efter att Hassan Rouhani i augusti valdes till Irans president. Rouhani ses som avsevärt mer moderat än sin föregångare Mahmoud Ahmadinejad. Samtidigt är sanktionerna på väg att krossa landets ekonomi.