Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ahtisaari hoppas på bättre samarbete med Iran

Från 2013
Uppdaterad 09.11.2013 20:49.
Programmet är inte längre tillgängligt

Förhandlingarna om Irans kärnprogram har gått relativt bra, säger president Martti Ahtisaari som var gäst i Yles morgonprogram Ykkösaamu. Han hoppas på ett ordentligt avtal, förändringarna som har skett i Iran måste utnyttjas, säger han i en kommentar till Yle nyheter.

Vilka är dina förväntningar på de pågående förhandlingarna?

Jag hoppas att vi får ett ordentligt avtal, därför att förhandlingarna har gått relativt bra. Förändringen som har skett i Iran är en möjlighet som måste utnyttjas fullt ut. Det är inte bara gällande kärnvapenavtalet man försöker nå en lösning. Jag hoppas att förhandlingarna leder till ett bättre samarbete mellan Iran och länderna som är samlade i Geneve. Det finns andra problem i regionen, till exempel Syrien, där ett bättre samarbete med Iran skulle vara mycket viktigt.

Kan motståndet, från till exempel Israel, bli för starkt för att en lösning ska kunna nås?

Jag hoppas att förnuftet vinner. Jag är helt säker på att USA:s utrikesminister John Kerry verkligen driver en positiv lösning. Jag är lite missnöjd på att Israels statsminister Benjamin Netanjahu är så pass negativ utan att ha varit med i förhandlingarna. Alla borde välkomna en förändring i Irans attityd. Avtalet är sådant att man kan övervaka det överenskomna på ett ordentligt sätt.

Vilken betydelse skulle en överenskommelse ha för regionen och världen?

Först och främst skulle hotet att Iran i framtiden skulle använda atomvapen försvinna. Dessutom att Iran blir en normal demokrati med förnuftiga relationer med alla länder i världen och med möjligheten spela en viktig roll i FN-sammanhang. Förhandlingarna kan leda till att Iran blir en viktig positiv spelare och inte längre behöver ses som ett hot, som till exempel Israels statsminister i sina utlåtanden har sagt att Iran ännu är. Alla behöver ta hand om den här möjligheten som nu finns.

Läs också Utdragna förhandlingar om Irans atomprogram