Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Språkträning på jobbet ger resultat

Från 2013
Madalina Grigore kommer från Rumänien
Bild: Yle

Praktikperioder i arbetslivet är ofta ett effektivt sätt för invandrare att lära sig språket bättre och det ger samtidigt en inblick i hur arbetslivet fungerar hos oss. Att få en praktikplats inom det egna yrkesområdet kan ändå vara lättare sagt än gjort.

På Åland har man satsat mera pengar på integration har man kombinerat språkstudier med praktik inom invandrarnas egna yrkesområden. Det här uppskattas av Madalina Grigore, som kommer från Rumänien.

- Jag är utbildad lärare, så jag tänkte att det här blir en jättebra chans att studera svenska och sedan gå och praktisera på en arbetsplats, säger Grigore på nästan felfri svenska.

Fokusera på den professionella bakgrunden

Helsingfors direktör för invandrarfrågor Annika Forsander menar att man kunde fokusera mera på invandrarnas professionella bakgrund inom språkundervisningen för inflyttare.

- Man borde samla ihop sådana invandrare som har samma yrkesbakgrund. Man kunde bygga upp gemensamma vägar till arbetsmarknaden genom praktikplatser och gemensamma språkkurser.

I Helsingfors har mer än 12 procent av befolkningen annat modersmål än svenska eller finska, vilket är mer än 70 000 personer.

Invandrarna får ofta jobb, men det tar ofta fem till sju år innan de har lyckats få ett jobb i samma bransch som de arbetade inom innan de flyttade till Finland.

Läs också: Invandrarna trivs bra på Åland