Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät: Ge mindre pengar till invandring

Från 2013
Uppdaterad 10.11.2013 16:22.
Fyra elever på väg till skolan

Finländarna sparar helst in pengar på invandringen, visar en enkät som gjorts av den oberoende stiftelsen Kunnallisalan kehittämissäätiö.

I enkäten frågades det bland annat vilken kommunal service finländarna är beredda att skära ned på och vilken de vill satsa mer på.

En knapp majoritet vill ge mindre pengar åt invandringen medan knappt 40 procent tycker att man kan minska kulturfinansieringen och 25 procent kan tänka sig mindre anslag för medborgarinstituten.

Enligt Kommunförbundet är det ändå inte förnuftigt att spara in på integrationen av invandrare. En dylik inbesparing skulle ha en mycket liten inverkan på kommunernas ekonomi men skulle försvåra integrationen - och det skulle å sin sida öka behovet av stöd från samhället.

- Om vi sköter integrationen bra i startskedet och satsar tillräckligt just då blir den automatiskt lättare i framtiden. Då blir invandrarna en del av samhället, säger Anu Wikman-Immonen, sakkunnig vid Kommunförbundet, till FNB.

Majoriteten av finländarna ville att det ska satsas mer pengar på äldreomsorgen. Många vill också öka resurserna för primärvården och barndagvården

Enkäten utfördes av TNS Gallup som utfrågade 1 100 finländare. Felmarginalen är +/- 3 procentenheter.