Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Konstnärer stressade i hårdnande konkurrens

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Bildtext Bildkonstnär Beryl Furman bor i Grankulla med 17 fåglar som hon räddat från svåra förhållanden.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Avundsjuka, mobbning, osäkerhet och ekonomiska problem bekymrar konstnärer. Arbetshälsoinstitutet i Helsingfors har undersökt vilka hälsoproblem författare, skådespelare och bildkonstnärer har. Den allt hårdare konkurrensen i konstvärlden leder till orättvis behandling på arbetsplatserna.

- På arbetsplatserna konkurreras det om finansiering, och på teatrarna om vem som får bra roller. Det leder till situationer där en konstnär kan nonchaleras, eller arbetet ges åt någon annan, berättar Pia Houni som lett forskningsprojektet.

Det är framförallt på teatrarna som det finns problem med mobbning, Det är ett grupparbete där regissörer och skådespelare kan hamna i luven på varandra. Men också för bildkonstnärer kan tävlan om stipendier och utställningar bli svår när allt fler utbildar sig till konstnärsyrken.

- Bildkonstnärer jobbar oftast ensamma, men det finns många av dem. Det här är en förändring som skett, det finns allt fler yrkeskonstnärer och det leder till hård konkurrens, berättar docent Pia Houni.

Går inte att leva bohemliv i hård bransch

Som helhet är konstnärer ungefär lika friska som befolkningen i gemen. Undersökningen slår hål på myten om det fria bohemlivet. Konstnärer måste ha en stark arbetsdisciplin för att klara sig i den hårdnande konkurrensen.

Nu är det ett helvete, annat kan man inte säga. det är så mycket småborgerligt, och trångt, och avundsjuka och personkemi - vem som känner vem.

- Du måste ta hand om dig själv för att kunna sköta ditt arbete och klara dig i branschen. Det går inte att leva ett utsvävande liv med alkoholmissbruk, för det finns alltid nya namn som kan ta din plats, säger Pia Houni.

Stressigt yrke

Bildkonstnär Beryl Furman skulle inte byta ut sitt yrke mot något annat. Att vara konstnär är stressigt, men det är också det enda hon vill stressa med. Hon har alltid haft ett behov av att få uttrycka sig och det enda hon är rädd för är att inte längre kunna arbeta som konstnär. Furman har fått kämpa med försörjningen.

- Också väldigt många kända konstnärer har det knepigt. Att ha en utställning är ett stort projekt. Gallerihyran är jättestor, sen behöver man arbetsrum och du förtjänar inte under hela den tiden du gör konst, så du lever på skulder. Klart det finns stipendier men det räcker inte till, berättar Beryl Furman om bildkonstnärernas situation.

Avundsjuka och personkemi

Furman har redan fyllt 60 år och kan se tillbaka på en lång karriär. I dag är det inte bara konsten som är viktig för henne, hon jobbar också för djurens väl och har hemmet fullt med undulater och papeogojor. Avundsjuka och konkurrens har hon stött på mycket i sin karriär.

- Nu är det ett helvete, annat kan man inte säga. det är så mycket småborgerligt, och trångt, och avundsjuka och personkemi - vem som känner vem. Allt sån här betyder så mycket. Vid det här skedet har jag kommit över det och det känns underbart, säger Beryl som tycker det är skönt att bli äldre.

En konstnär måste arbeta disciplinerat, men riktigt som ett vanligt kneg är det inte. Konstnären arbetar med sina känslor i högre grad än vanliga kontorsarbetare. Känslorna är Beryls främsta arbetsredskap.

- Vi konstnärer tar itu med våra känslor - oftast tragiska eller ångestfulla. Det är vårt material, utan känslorna blir det inte konst, säger Beryl Furman.