Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Namnplanerare tveksam till Tove Jansson-park på Skatudden

Från 2013
Tove Janssons park på Skatudden i Helsingfors.
Bildtext Den här parken föreslås byta namn till Tove Jansson-parken.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Helsingfors namnkommitté förhåller sig skeptisk till tanken att ändra namnet på Skatuddens park till Tove Jansson-parken. En klar majoritet av stadsfullmäktige vill att namnet ändras för att hedra Tove Jansson som nästa år skulle ha fyllt hundra. Jansson bodde som barn på Skatudden.

- Namnkommittén förordar inte ändringar av vedertagna namn om det inte finns vägande skäl och frågan är om det här är ett tillräckligt vägande skäl, säger Kristian Slotte till Yle Huvudstadsregionen. Slotte är medlem i stadens namnkommitté.

Men vad tycker du själv?
- Det borde finnas vägande skäl vid ett namnbyte och frågan är om det gör det. I synnerhet som namnkommitténs egna förslag om att uppkalla en plats på Ärtholmen är ganska bra, säger Slotte.

Slotte anser att närheten till havet på Ärtholmen är en god motivering till att uppkalla en plats efter Tove Jansson där.

Namnkommittén har behandlat samma förslag redan tidigare och beslöt då att säga nej. Den gången kom förslaget från Skatuddssällskapet.

Bildtext Kristian Slotte är tveksam till politikernas förslag att uppkalla en park på Skatudden efter Tove Jansson.
Bild: Foto: Eva Frantz

Jansson bodde ett stycke från parken

Kristian Slotte säger ändå att det har en annan tyngd att över 60 fullmäktigeledamöter står bakom det här förslaget. 2014 är det hundra år sedan Tove Jansson föddes och därför anser politikerna att det nu vore lämpligt att döpa en plats i Helsingfors efter henne.

Slotte säger att han tänker ta upp frågan på namnkommitténs nästa möte som är nu på onsdag.

Spårvagnshållplatsen vid Skatuddsparken.
Bildtext Byter parken namn måste också spårvagnshållplatsen göra det.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Initiativet till motionen har tagits av fullmäktigeledamoten och Skatuddsbon Anni Sinnemäki (Gröna).

- Ordförande för Skatuddssällskapet tog i somras kontakt med mig och framförde den här idén. Och jag älskar Tove Janssons böcker och anser att idén är bra. Det vore naturligt att det i Helsingfors finns en park eller gata som har namngetts efter Tove Jansson. Hon är mycket viktig för majoriteten av Helsingforsarna, säger Sinnemäki.

Tove Janssons barndomshem finns på Lotsgatan som ligger vid Skatuddsparken. Jansson har skrivit om parken i boken Bildhuggarens dotter.

"Det bör vara en plats som haft betydelse i Janssons liv"

Anni Sinnemäki säger att den plats som namnges efter Tove Jansson bör vara en som har haft betydelse i hennes liv.

- Det vore bättre att namnge en plats som har en anknytning till Tove Janssons liv än en helt ny plats. Och då jag talade med andra ledamöter som undertecknade motionen var flera av samma åsikt, säger Sinnemäki.

Hon påpekar också att parkens nuvarande namn Skatuddsparken är okänt för många.

- Jag har pratat med många som bor på Skatudden och ingen känner igen parken som Skatuddsparken. Alla bara frågar - vilken park?

Namnplanerare Kristian Slotte säger ändå att det att ett ställe är okänt inte är en motivering till att byta namn på stället.

Sophia Jansson
Bildtext Sophia Jansson hör om förslaget av Yle Huvudstadsregionen men hon ger tummen upp.
Bild: Erja Sandell

- Det är inte en tillräckligt motivering att ändra ett namn bara för att det är okänt, säger Slotte.

Sophia Jansson godkänner förslaget

Sinnemäki säger att hon inte har varit i kontakt med Tove Janssons släktingar då hon gjorde motionen. Sophia Jansson, som är styrelseordförande för Moomin Characters, gillar ändå idén.

- Jag tycker det låter trevligt, säger hon per telefon från Shanghai till Yle Huvudstadsregionen.

- Vi har visserligen registrerat Tove Janssons namn så att det inte ska missbrukas i kommersiellt syfte. Men om det är fråga om stadens idé stöder vi den, säger Sophia Jansson.

Sophia är Tove Janssons brorsdotter.

Läs också: Tove Janssons gata – men var?