Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Volontärer från Nykarleby i stormens öga i Filippinerna

Från 2013
Uppdaterad 11.11.2013 10:30.
Bildtext Bild från ön Leyte
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi lever men Leyte är förstört! Hanna och Maria lyckades på söndagen skicka ett sms till föräldrarna Ingegerd och Stefan Söderlund i Nykarleby. Döttrarna hade överlevt tyfonen Haiyan på den värst drabbade ön Leyte. Där har de jobbat som volontärer sen två månader tillbaka.

Hemma i Nykarleby upplevde vi det som fruktansvärt, berättar Stefan Söderlund. Just innan tyfonen drabbade Filippinerna kom det ett sms att nu börjar det blåsa. Därefter bröts alla förbindelser och föräldrarna har bara kunna följa katastrofen i tv utan att veta om döttrarna är i livet.

Hanna och Maria Söderlund från Nykarleby jobbar som volontärer på Filippinerna

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi tänkte det värsta, men så igår kom ett meddelande att de klarat sig, berättar Stefan Söderlund. Nu har de också haft kontakt via skype och Hanna och Maria kunde berätta hur de med nöd och näppe undkom helskinnade.

När tyfonen slog till befann sig Hanna och Maria i ett nybyggt betonghus. Nu finns inte mycket kvar. De höll i sig i en vägg när taket bit för bit slets bort och samtidigt började havsvattnet stiga. När huset började slitas sönder beslöt de sig att söka skydd högre upp i en förskola.

På vägen dit höll vinden på att ta tag i dem - de höll helt enkelt på att blåsa bort. Allsköns bråte och träd flög omkring men de lyckades ta sig till det skolan. Också där blev det problem då havsvattnet steg upp till fönsterkarmen, men huset höll och det blev deras räddning.

Nu bor de på hotell i Sebu. Hanna och Maria ville stanna kvar i Leyte och hjälpa till med röjningsarbetet, men invånarna sände bort dem, med förklaringen att de är "vita”.

På samma hotell bor missionärsparet Andreas och Laila Petterson. Också de överlevde men deras hus och farmen där de bodde är totalförstörda. De har arbetat med mathjälp, jordbruk och undervisning för de fattigaste i Filippinerna.

Det senaste Stefan Söderlund hört av döttrarna är att de planerar så fort som möjligt återvända till Leyte och hjälpa till. De har ännu 2 månader kvar av sin volontärtid på Filippinerna. Själv hade han tänkt åka till Filippinerna om två veckor på frivilligarbete.

-Nu försöker jag ordna resen så fort som det bara är möjligt, säger Söderlund.