Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Oregelbunden sömn ger oskärpta barn

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Barn snarkar ofta när de har varit förkylda. Om barnet snarkar trots att det inte har varit sjukt ska man låta en läkare titta på svalget.
Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen

Barn som lägger sig på oregelbundna tider uppvisar mer beteendestörningar än barn som sover regelbundet. De kan få koncentrationssvårigheter och problem med uppförande och känsloliv.

Forskare i Storbritannien undersökte 10 000 barn. Studien baserar sig på läggdagstider när barnen var 3, 5 och 7 år. Dessutom intervjuade man föräldrar och lärare om beteendestörningarna.

Det framkom att beteendestörningarna tilltog då barnen sov på oregelbundna tider. Sömnskuld och en störd dygnsrytm förklarar sannolikt sambandet. Men studien visar också att störningarna minskade om barnet började följa en mer regelbunden sömnrytm. Forskarna drar alltså slutsatsen att problemen på grund av en ojämn sömnrytm är tillfälliga och går att reparera.

Sovtiderna varierade mest då barnen var 3 år gamla men vid 7 årsåldern gick hälften av barnen läggdags mellan halv åtta och halv nio på kvällen.

Studien publiceras i tidskriften Pediatrics.