Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ska 13 000 semesterdagar tas ut

Från 2013
Bildtext Stadsdirektör Antti Isotalus tror det ska gå bra att hålla semester så småningom.

I kväll (måndag) tar Karleby stadsstyrelse ställning till hur man ska göra för att få stadens anställda att hålla sin semester. En del anställda har samlat på sig stora mängder outtagna semesterdagar de senaste åren. Totalt handlar det om 13.000 dagar som nu ska tas ut så snart som möjligt.

Stadsdirektör Antti Isotalus i Karleby har ungefär 150 outtagna semesterdagar. Kanslisekreterare Kaija Jestoi har nästan 200. De flesta sparade semesterdagarna finns inom social- och hälsovården, både bland ledningen och övriga personalen. Totalt handlar det om mer än 13 000 semesterdagar som borde ha tagits ut mellan 2009 och 2012.

- Jag tror inte det här är något stort problem. Man håller semester så småningom, säger stadsdirektör Antti Isotalus.

Men om du har 150 dagar i spar, kan du vara bort så länge?

- Jag hoppas det i alla fall. Det är naturligtvis möjligt. Vi har alla ersättare, säger Isotalus.

Förslaget till stadsstyrelsen är att 2009 års semesterdagar ska tas ut ännu i år. Resten av spardagarna ska tas ut i mån av möjlighet under kommande år.

Kommunfusionen rörde till det?

Det är stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila (c) som begärt en utredning över antalet sparade semesterdagar. Han har förundrat sig över varför det inte tycks finnas dokumentation över alla sparade semesterdagar. Enligt stadsdirektör Antti Isotalus var det kommunfusionen år 2009 som orsakade problem då de anställda inte riktigt visste hur man skulle anmäla spardagarna.