Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det myglas i alla byar, inte bara i Ekenäs

Från 2013
Uppdaterad 12.11.2013 10:22.
Bild: Yle/Tove Virta

Ekenäs är lite som Twin Peaks, sade en intervjuad i veckan - allt ser fint ut på ytan men sedan händer det något konstigt därunder. Måndagssnackarna Lena Selén från Degerby och Egon Blomqvist från Karis fick svara på vad de tror att detta betyder.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Västnyland: Måndagssnack 11.11.13 Del 1 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- I alla bysamhällen myglas det lite under ytan och så går det rykten om det mesta, säger Egon Blomqvist.

- Alla kunde känna igen sig i Twin Peaks, därför tror jag serien blev så populär. Men inte går ju människor omkring och skyltar med sina problem, de ligger ju naturligt nog under ytan, säger Lena Selén.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Västnyland: Måndagssnack 11.11.13 Del 2 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sjukhusets framtid i Ekenäs är osäker och också det kommenterade måndagssnackarna med tanke på att Lojopolitiker nyligen sagt att det ryms bara ett sjukhus i Västnyland, inte två som idag.

- Vi behöver en enorm folkrörelse för att bevara ens ett sjukhus, och det ska vara i Lojo, säger Selén. Vi borde istället jobba för att få geriatrin till Ekenäs, då skulle vi få folk från Helsingfors också. Speciellt då den äldre generationen talar rätt mycket svenska.

- Hur mycket ställer befolkningen upp för Ekenäs sjukhus sedan sist och slutligen? Då BB skulle stänga så gick folk några varv runt sjukhuset och så var det bra. Befolkningen ska ju stöda politikerna, säger Blomqvist.

Andra eldfängda ämnen var om städerna eller företagarna ska betala för julljusen i staden och att Raseborg vill sätta rekord i kyssande över språkgränserna.

Effektivera!