Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De dödsdömdas- och prinsessans(!) vän

Från 2013
Uppdaterad 13.11.2013 09:58.
Bild: Yle/Nilla Hansson

Caroline Koivisto har varit med om massor - det är svårt att tro att en människa kan vara med om så mycket intressant under sin livstid.

Hon har rest i hela världen, brevväxlat länge med flera dödsdömda i USA, är nära vän med kornprinsessan Hajjah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah i Malaysia, hon har kommit in i Texasfängelser för dödsdömda med ett filmteam, hon har tappat 90 kg under en alltför kort tid, hon har ett enormt internationellt nätverk av kontakter med folk som bekämpar dödsstraffandet.

Caroline Koivisto har gett ut en barnbok och två böcker om dödsdömda i USA, hon har skrivit ett filmmanuskript och mängder av artiklar i olika tidningar och tidskrifter. Efter böckerna fick hon så mycket uppmärksamhet i media att hon nästan kollapsade. Hur är det idag med Caroline Koivisto och hennes engagemang?

I Åboländsk förmiddag besöker Nilla Hansson Caroline i hennes intressanta hem i Uittamo där det överallt finns minnen från resor i olika världsdelar; målningar av olika dödsdömda hon har brevväxlat med och träffat och en garderob fylld av specialdesignade mycket dyrbara kläder från Malaysia som hon fått som gåvor av sin vän kronprinsessan.

Det viktigaste för Caroline är människorättsfrågor och öppenhet för andra kulturer.