Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Räddningsområdena väntas bli större

Från 2013
Uppdaterad 11.11.2013 15:47.
Gamla Club 25 i Vasa
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

I fullmäktige i Jakobstad kommer i kväll (måndag) två motioner att lämnas in med kopplingar till räddningsverksamheten. Kari Koskela (SDP) är medlem i fullmäktige i Jakobstad och numera pensionerad räddningsdirektör i Karleby-Jakobstadsområdet. Han tror att utvecklingen går mot större enheter.

Tidigare fanns cirka 450 kommunala räddningskårer i landet och nu finns 22 räddningsområden. Tendensen är klar och följande steg kan bli 11 räddningsområden.
-Som jag ser det så kommer det att bli så här, säger Kari Koskela.

Frågan är då var centralorten för de tre räddningsområdena, Vasa, Seinäjoki och Karleby -Jakobstad skulle placeras. Vasa blir centralort när det nya polisdistriktet som omfattar gamla Vasa län blir verklighet från årsskiftet och är kanske den starkaste kandidaten också i det här fallet.

Kari Koskela vill med sin motion sätta fart på Jakobstad så att staden kan vara med i kampen om centralorten ifall regeringen verkligen går in för att minska antalet räddningsområden.

-Man får ingenting bara genom att vänta och vänta. Det här vore ett bra sätt att utveckla staden. Jämför man med Karleby, Vasa och Seinäjoki så är det vår tur att få någonting nu. Hittills har vi inte fått någonting, säger Koskela.

Stadsdirektör Mikael Jakobsson hade inte fått några uppgifter om motionen före fullmäktigemötet men säger att frågan förstås är värd en diskussion. Han tror inte på Jakobstads chanser i sammanhanget. Med den nuvarande regeringen är Vasa starkt. Och kommer Centern in som ledande parti i följande regering så är det istället Seinäjoki som blir starkt. I ingetdera fallet har Karleby någonting att säga till om. säger Jakobsson.

Jakobstad borde byta räddningsområde?

Den andra motionen som lämnas in på kvällens fullmäktigemöte i Jakobstad kommer från Jarmo Ittonen (VF). Han vill att en arbetsgrupp tillsätts med uppgift att utreda orsakerna till samarbetssvårigheterna mellan ledningen i Karleby och fältet i Jakobstad och vilka åtgärder som kunde vidtas.
Jarmo Ittonen vill också utreda vilka möjligheter det finns för Jakobstad att byta räddningsområde och istället ansluta sig till Österbottens räddningsområde med huvudort i Vasa.