Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Överdrivet om Eilat

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 09:54.
På väg ut till dykplatsen The Lighthouse i Eilat
Bildtext Stranddyk vid dykplatsen The Lighthouse, på den andra stranden ligger Jordanska Aqaba
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Påståendet att Eilat i Israel skulle vara ett paradis för dykare är nog synnerligen överdrivet. Det samma gäller Aqaba i Jordanien. Visst, båda städerna ligger vid Röda Havet. Och visst, båda städerna har många dykcenter och vad de själva vill kalla dykplatser. Många dykcenter finns det särskilt i förhållande till den minimala remsa kust till Röda Havet som länderna har.

Längst upp i Aqabaviken samsas de två städerna om ungefär 40 km kust. Och på de kilometrarna ska såväl hamnar som oljeterminaler och simstränder samt marinor och ingenmansland vid en gräns rymmas. Det är trångt om saligheten i viken. Det känns som om det är speciellt trångt om saligheten i Israel. På flera olika sätt.

Röda Havet är nog tillsvidare mitt favorithav att dyka i. Och vattnen längst upp i Aqabaviken har också koraller och fisk. Samma arter som i resten av Röda Havet. Men inte lika vackra. Och inte lika stora. Och inte lika många.

Koraller i Eilat
Bildtext Visst finns det färgprakt även vid Eilat
Bild: Yle/ Patrik Rosström

Jag har sett sönderdykta rev kring Sharm el Sheik och Dahab längs Sinaihalvöns östra kust. Längs Egyptiska fastlandskusten från El Gouna i norr, via Hurghada hela vägen söderut till Port Ghalib och Marsa Alam har jag sett trängseln och slitna rev. Men Eilat tar priset. Kanhända är jag för kritisk som en följd av inte speciellt inspirerande dyk men jag påstår ändå att Eilat är det sämsta tänkbara resmålet för den som satsar på dyk i Röda Havet.

Bättre på andra sidan gränsen

När jag småsnackar med utlänningar mellan dyken visar det sig att de bästa dyken från Eilat finns i Egypten! Det är endast 10 km från centrum av Eilat till den Egyptiska gränsen. Merparten av dykcentren i Eilat ligger söder om centrum ungefär halvvägs till gränsen. Vid Coral Beach. Dagsutflykterna med båt tar dig över gränsen och till Egyptiska Taba. Och det betalar du förstås en hel del extra för. Och Taba är mycket bättre. Sägs det.

Merparten av dykandet i Eilat är stranddyk. Antingen rakt ut från stranden vid dykcentret du har anlitat eller från stranden efter en snabb biltur. Med snabb menar jag snabb. Du åker iklädd våtdräkt med mask i ena handen och vattenflaskan i den andra. Utrustningen är fixad och klar för dyk på en släpvagn bakom minibussen. Fem eller max tio minuter söderut mot egyptiska gränsen och du är framme. Och längre än så kan du inte heller åka. För då kommer gränskontrollen emot. Och att åka norrut är uteslutet. Kör du norrut från dykcentren så kör du först förbi Eilats djuphamn, sedan når du centrum och förbi centrum får du stå på bromsen om du inte ska ramma gränsbommarna till Jordanien.

Det känns instängt. Och välutnyttjat. Och det är synnerligen trångt om saligheten. Och det är mycket kommersiellt.

Sportdykning med Patte Rosström