Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Syskon från Nykarleby flydde undan tyfonen

Från 2013
Uppdaterad 11.11.2013 16:24.
Skräp ligger överallt på gatorna i Talcoban
Bildtext Bild från Talcoban, Filippinerna på söndagen.
Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Syskonen Hanna och Maria Söderlund arbetar för Finlands svenska pingstmission, FSPM. De hade varit på Filippinerna i tre månader när tyfonen drog in med full kraft och förstörde allt i dess väg.

- Det var en hemsk upplevelse, vi hade ingen uppfattning om vad en tyfon innebär säger Hanna Söderlund på en dålig telefonlinje från ett hotell på ön Cebu dit hon och hennes syster har evakuerats undan förödelsen.

Hanna Söderlund bloggar om det som hände

Jag och resten av familjen och några andra står uppradade längs den vägg vi tror ska hålla. Hanna Söderlund i sin blogg.

Människorna i Leyte är fattiga och husen är byggda ev enkla och billiga material. Hanna och Maria befann sig i ett stadigt byggt hus tillsammans med ett tiotal andra personer när tyfonen drog in och de trodde att de skulle vara säkra i sitt hus.Hanna berättar att de stod och tittade genom fönstren hur de kringliggande husen blåste iväg.

- Jag var mest orolig för grannarnas hus, berättar Hanna och jag förstod att det här var allvarligare än vad vi hade trott från början.

Sprang högre upp

Till slut började taket flyga bort i bitar från deras eget hus och vattnet började stiga.

Stor förödelse på Filippinerna

Programmet är inte längre tillgängligt

-Jag var så rädd att vi skulle vara tvungna att flytta på oss men till slut måste vi söka oss till ett hus som var beläget högre upp. Vi sprang dit, två och två. Min syster halkade och jag rädd att hon skulle flyga iväg men vi klarade oss. Vi var rädda för att också det här huset skulle blåsa iväg, vart skulle vi isåfall söka oss undrade Hanna.

Det värsta var över vid tiotiden på fredag morgon, tyfonen hade dragit in två timmar tidigare.

-Det var otroligt vilken förödelse tyfonen hade åstadkommit på dessa två timmar säger Hanna Söderlund. Vi kände knappt igen oss, ingenting fanns kvar, det var fruktansvärt.

Hjälparbetet fortsätter efter tyfonen

Syskonen Söderlund flyttade bort från Leyte efter stormen till ön Cebu där de bor på hotell. De deltar fortsättningsvis i pingstmissionens hjälparbete och bidrar till att försöka ordna med mat, vatten och mediciner åt de drabbade. Motorsågar är en stor bristvara, folk är fattiga och har inte råd med en sån lyx säger Hanna Söderlund. Flickornas pappa, Stefan Söderlund är också på väg till Filippinerna för att bistå i hjälparbetet.

Pingstmissionen ordnar insamling

Finlands svenska pingstmission (FSPM) har biståndsarbetare samt två volontärer på plats på Filippinerna. FSPM arrangerar därför en katastrofinsamling för befolkningen på Leyte, Filippinerna.
Mer information om insamlingen finns snart på Pingstmissionens hemsida

Läs också:Missionärer låg under pingisbord i två timmar

Volontärer från Nykarleby i stormens öga