Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Het diskussion om flyktingar i Vasa

Från 2013
Uppdaterad 11.11.2013 17:11.
Syrisk flyktingflicka i Fayda i Libanon
Bildtext Arkivbild.
Bild: UNHCR / S.Baldwin

Vasa stad tar emot 40 kvotflyktingar nästa år. Det kom stadsfullmäktige fram till efter en diskussion som krävde två timmar och ett flertal omröstningar.

Kaj Skåtar (SFP) la fram det vinnande förslaget. Det går ut på att Vasa tar emot 40 flyktingar under 2014 men att man ska förhandla fram ett nytt avtal med NTM-centralen. Beslutet var dock inte enhälligt.

Maria Tolppanen (Sannf) ville avbryta mottagningen. Hon ansåg att man i stället borde lägga mer pengar på till exempel rehabilitering av narkomaner.

Thomas Öhman (SFP) påpekade att social- och hälsovårdens budget ligger på ungefär 250 miljoner euro. Flyktingarna är en liten del av det och Öhman tyckte att det finns större saker att debattera.

"Jag anser vi har råd att ta emot dem. Det är inte det att Vasa tagit emot för många utan att andra kommuner tagit för få" Hans Frantz (SFP)

- Jag anser vi har råd att ta emot dem. Jag vill bo i en stad med internationell prägel. Det är inte det att Vasa tagit emot för många utan att andra kommuner tagit för få, sa Hans Frantz (SFP).

- Det är klart att vi ska hjälpa dem vi kan. Det betalar tillbaka sig i framtiden bland annat via goda löntagare i vår fina stad, sa May-Gret Axell (KD).

Ivanka Capova (gröna) är själv flykting. Hon tyckte det var sorgligt att följa med diskussionen och påminde om att den handlar om människor som nu bollas fram och tillbaka.

Vasa brukar ta emot 35 kvotflyktingar och ytterligare 35 andra flyktingar varje år. Vasa stadsstyrelse beslöt tidigare att inte ta emot flyktingar nästa år.

Läs också:
Vasa behåller skattesatsen och utreder med kommunern inom pendlingsområdet