Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Motioner om flyktingar och pengar

Från 2013
Uppdaterad 11.11.2013 21:08.
Två syriska flyktingbarn.
Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH

Svenska folkpartiet vill att Kimitoön granskar kommunens möjligheter att ta emot flyktingar.

SFP lämnade in en motion gällande flyktingsfrågan på måndagens kommunfullmäktigemöte. Med sin motion vill partiet visa att kommunen har en skyldighet att ta emot flyktingar.

Fri samverkan vill i sin motion ha en utredning gällande kostnaderna för offentlig service i kommunen. Gruppen vill bland annat veta vad det kostat öns skattebetalare att flytta drygt tjugo kommunalt anställdas arbetsplatser från Dalsbruk till Kimito, hyra utrymmen i Kimito och samtidigt låta ämbetshuset i Dalsbruk stå så gott som tomt. Gruppen misstänker att arrangemanget inte sparar pengar åt kommunen utan tvärtom.

Socialdemokraterna lämnade in två motioner varav den ena handlar om öns bankkontor. SDP vill att kommunen reder ut vilka kontor som går med på att hantera kontanter bara under vissa fastslagna tider. Efter en genomgång av bankernas förfaranden bör kommunen avsluta sina relationer med banker som inte hanterar kontanter.

Tanken bakom motionen är att kommunen inte ska understöda service som kunderna anser att är dålig.

Den andra av SDPs motioner handlar om hälsocentralens nya telefonsystem. Enligt SDPs gruppordförande är många kunder osäkra på hur systemet fungerar och därför efterlyser socialdemokraterna mera information om det nya systemet.

Det nya systemet är ett så kallat ring upp - system. Det betyder att kunden ringer till hälsocentralen men istället för att köa eller genast prata med en skötare registreras samtalet vid hälsocentralen och beroende på hur brådskande ärendet är, ringer personalen upp patienten.