Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Desperata filippinier äter keldjur

Från 2013
Uppdaterad 12.11.2013 21:12.
Bildtext Förödelsen är enorm i staden Tacloban.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hjälp är på väg till katastrofområdet i Filippinerna. Bland annat ett amerikanskt hangarfartyg med stor kapacitet för hjälpinsatser. Men många har varit utan mat i flera dagar. SvD har talat med en svenska på plats som berättar om uppätna keldjur.

Omfattningen av katastrofen i Filippinerna är fortfarande svår att uppskatta. I medier förekommer uppskattningar om dödssiffror på mellan 18 och 23 000, men ingen vet hur stor dödssiffran egentligen är.

Filippinernas president Benigno Aqino tror att de uppskattade dödssiffrorna är för höga. Han säger i en intervju för CNN att det hittills verkar som om det skulle vara fråga om 2 000 eller 2 500 dödsoffer.

Hangarfartyg med stor kapacitet på väg

Den internationella hjälpinsatsen kommer i gång långsamt. USA skickar hangarfartyget George Washington till Filippinerna för att bistå med hjälparbetet. Försvarsministeriet Pentagon meddelade på måndag kväll att fartyget väntas nå Filippinerna om två till tre dygn.

Hangarfartyget har kapacitet till stora hjälpinsatser. Ombord finns 80 helikoptrar och andra flyg, 5 000 man och en stor vattenreningsanläggning. Från helikoptrar kan man släppa ner stora behållare med dricksvatten till svårtillgängliga områden.

Bildtext Hangarfartyget George Washington är på väg till katastrofområdet.
Bild: Jerome Favre / EPA

Desperata överlevande försöker flyga ut

Mycket annan hjälp är förstås också på väg till Filippinerna hela tiden, men många människor där har nu varit utan mat i flera dagar och bristen på dricksvatten, mat och mediciner är akut.

I den ödelagda staden Tacloban, på ön Leyte, rusade över tretusen människor ut på flygfältet igår för att försöka ta sig ut ur staden. Poliser och soldater försökte hålla dem tillbaka. Bara något hundratal flögs ut. Enligt en del invånare har all den mat nu plundrats som fanns kvar i affärer i Tacloban.

Tacloban, med sina 200 000 invånare, är den värst drabbade större staden i katastrofområdet. Men det finns många mindre städer på ön Leyte och andra öar som inga myndigheter ännu har nått.

"Min katt är förmodligen också uppäten"

Svenska Dagbladet har intervjuat svenska Rebecca Johanson som driver ett dykcenter på den lilla semesterön Malapascua cirka hundra kilometer väster om Tacloban. Hon berättar att invånarna där nu har börjat äta hundar, katter och andra djur.

- I princip alla hundar som förr fanns på ön har ätits upp, säger Johanson. Min katt är försvunnen och är förmodligen också uppäten.

Johanson berättar också att stämningen på ön blir allt mer aggressiv då desperationen där tilltar.

Filippinernas president Benigno Aquino har utlyst nationellt katastroftillstånd. Det gör det möjligt att använda statliga medel för hjälpinsatser och att kontrollera prissättning.

Samtidigt är ett nytt oväder på väg mot Filippinerna. Det är mycket svagare än tyfonen Haiyan, men kraftiga regn kan göra hjälparbetet ännu långsammare och svårare.

Diskussion om artikeln