Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Ungdomar behöver mera mod

Från 2013
Uppdaterad 14.11.2013 14:13.
Bild: YLE

Det spelar ingen roll att var i Finland du bor, på varje plats finns ungdomar som går med tobak i handen och ett par Converse på fötterna. Har självförtroende något samband med att ungdomar klär sig på samma sätt överallt och att de börjar använda rusmedel?

Dagens ungdomar kan man på ett sätt jämföra med gamla tidens flickor: de måste ha håret knutet i skolan och klä sig i klänningar. På samma sätt fungerar dagens ungdomar, de bara klär sig lika fastän ingen tvingar dem. Tonåringar märker kanske inte det själv, men deras syn på olika kläder förändras då de ser likadana klädesplagg på många olika människor. Om en person har på sig till exempel en annorlunda tröja tycker de att den är konstig och kanske ful. Efter en tid då nästan alla har på sig en sådan tröja börjar de kanske plötsligt tycka om den. Snart skaffar de sig samma tröja. På detta sätt säljs massprodukter.

Klädstilen påverkas också av självförtroendet. Om man har dåligt självförtroende vågar man inte klä sig som man vill, men man vågar kanske inte heller vara sig själv i andra situationer. Framför allt påverkar ett dåligt självförtroende negativt på ungas bruk av rusmedel. Många ungdomar har börjat använda rusmedel bara för att de inte vågat säga nej. Till och med 70% av ungdomar i 15-16 års ålder har varit fulla någon gång eller har smakat på snus, droger eller tobak. Förstås påverkas användningen av rusmedel av annat. Man vill pröva sina gränser, ha roligt eller anpassa sig till gruppen.

Fastän många tycker att allt detta hör till ungdomen, borde de unga tänka noggrannare före de smakar på rusmedel eller köper massprodukter. Oftast brukar unga få mera mod efter att de börjat i gymnasiet och vågar klä sig hur de vill. Men dåliga vanor som till exempel tobaksrökning försvinner inte fastän självförtroendet blir bättre. Därför lönar det sig inte att riskera sin hälsa, och på detta sätt kanske förstöra hela sitt liv bara för att man inte har mod att säga nej.

Eveliina Piippo, Lyydia Määttänen och Linnea Orimus
Svenska samskolan i Tammerfors

Den här texten är skriven av skolelever i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.