Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Smarttelefonen, ett hjälpmedel i skolan?

Från 2013
Uppdaterad 17.11.2013 17:32.
Bild: YLE

Är du en ung människa som äger en smarttelefon och har svårt att vara utan den också i skolan? Ingen fara, du är inte den enda. Mobilen används numera till mycket i skolan.

Får man använda mobilen i skolprojekt? Den här frågan dyker ofta upp i skolan. Ibland händer det att en elev använder mobilen till annat än det överenskomna och då förbjuder läraren den.

Mina erfarenheter av mobilen i skolan är positiva, den kan nämligen vara till stor hjälp. Man kan till exempel googla ord och betydelser. Det svåra är att läraren inte kan begränsa vad man gör med mobilen om han inte hinner övervaka alla i en klass. Då är det viktigt att läraren kan lita på sina elever.

Under de senaste åren har teknologin gått märkbart framåt, man kan få så många olika funktioner i en liten tunn smarttelefon. Det har gjort att jag också själv har blivit beroende av min smarttelefon.

Då det handlar om yngre barn, anser jag att det är föräldrarnas ansvar att övervaka och begränsa vad barnen gör med mobilen. Det händer att barn i lekåldern hellre använder sin mobil och inte går och leker med andra. Det är viktigt att ha kompisar och vara tillsammans med andra barn, det är så man blir social. Det är något som är värt att lägga märke till.

Man skall lära sig att använda mobilen som ett hjälpmedel i normal vardag och njuta av det hur mycket den förenklar livet.

Helena Dunder
Svenska samskolan i Tammerfors

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.