Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dansande sagotant på turné

Från 2013
Uppdaterad 15.11.2013 08:44.
Bildtext Marianne Petters som blomman. På bilden tillsammans med det skrämmande biet.
Bild: Yle/Monica Forssell

En dansande tant, Sergej Prokofjev, en finurlig dräkt, lite rekvisita och en bra berättelse. Mer behövs inte för att trollbinda ett helt daghem.

Med föreställningen Den dansande sagotanten riktar sig koreografen och dansaren Marianne Petters till barn under skolåldern.

Sagan handlar om en blommas liv och innehåller både komik och drama. Petters som i den här föreställningen uppträder ensam, trollbinder sin publik från början till slut. Dessutom tar hon sig också tid att prata med barnen efter själva föreställningen och det bidrar till att skapa en helgjuten föreställning för barnen.

I Sofia daghem i Västanfjärd hakar barnen på från första stund. De kommenterar, de skrattar och de lever med.

Själva sagan har Petters skrivit och hon står också för koreografin. Dräkten och övrig rekvisita har textilhantverkare Annika Baarman – Sundblom gjort.

Biet som dyker upp i början av föreställningen har blivit lite av en favorit bland de barn som sett föreställningen, berättar Petters.

- Biet var roligast! fjärlien var vackrast! säger publiken i Sofia daghem.

Petters som till vardags jobbar som danslärare vid Musikinstitutet Arkipelag har fått bidrag av Kimitoöns kommun samt Svenska kulturfonden för föreställningen. Förutom daghemmen i Kimitoöns kommun får också de svenskspråkiga daghemmen i Salo och St Karins besök av Den dansande sagotanten.

Att Marianne Petters kommer till daghemmen och bygger upp sin föreställning i daghemmet istället för att daghemmet måste ta sig till föreställningen, får positiv respons av personalen vid Sofia daghem.

- Barnen får vara i sin egen miljö och man slipper bestyren med att hyra buss och åka iväg någonstans för att se föreställningen, säger pedagogiska ledaren Susanne Siegfrieds.

- Jag når också fler barn så här, förklarar Marianne Petters, som säger att hon med dansföreställningen vill sprida glädje bland barnen och samtidigt slå ett slag för dansen.