Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Finlandiapriset jippofierat"

Från 2013
Uppdaterad 12.11.2013 13:16.
Finlandiakandidater 2013
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Fint med uppmärksamhet för litteraturen, men trist med överdriven personfokusering och bristen på mångfald. Ungefär så sammanfattar litteraturvetaren Pia Maria Ahlbäck sin syn på litterära pris i allmänhet och Finlandiapriset i synnerhet.

Ahlbäck säger att hon själv är precis lika intresserad av Finlandia-kandidaterna och -pristagarna som de flesta andra. Men samtidigt ser hon kritiskt på fenomenet litterära pris.

- Som litteraturvetare tycker jag att det intressanta sker mellan texten och läsaren, medan pris av det här slaget starkt fokuserar på författaren.

Författarna är visserligen värda uppmärksamheten och de eventuella pengar som följer tävlingsframgångar, säger Ahlbäck. Dessutom ger pris av det här slaget ofta möjlighet till möten mellan författare och läsare. Samtidigt finns det författare som inte känner sig bekväma med offentligheten och uppmärksamheten. Och ibland blir det alltså mer fokus på författaren än på boken, säger Ahlbäck.

- Det blir ett slags jippofiering kring de här prisen.

Smala genrer tillbaka

Nuförtiden är Finlandiapriset ett utpräglat prosapris. Så var det inte i början, säger Pia Maria Ahlbäck.

- När priset instiftades för nästan trettio år sedan, var tävlingen öppen för alla genrer.

I tiderna kunde såväl lyrik, som essäer och noveller belönas. Idag har Finlandiapriset underkategorierna för fack- och barnlitteratur, men allt överskuggas av romanpiset. Det är synd, säger Ahlbäck.

- Jag skulle önska mig en litteraturtävling med Finlandias status, som var öppen för alla genrer på lika villkor.

Hör intervjun med Pia Maria Ahlbäck i Radiohuset tisdag strax efter halv fem!