Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Ridlektioner för personer med funktionsnedsättning

Från 2013
Uppdaterad 14.11.2013 17:09.
Bild: YLE

Nuförtiden kan personer med funktionsnedsättning faktiskt säga: ''Jag har en hobby ''. Niihama stall i Tammerfors är ett utmärkt exempel på detta.

Stallet har nämligen specialridning för personer med nedsatt funktionsförmåga, mest för grundskolebarn.

Vi har intervjuat Pia Heinonen och Sari Maijala som är utbildade i specialgymnastik och har genom Tammerfors stad påbörjat projektet.

– Vi har haft specialridning för personer med utvecklingsstörning förr också, men det har varit mer som terapi. Nuförtiden har vi möjliggjort att de som har specialbehov får rida mer självständigt. De har lärt sig på en vanlig nybörjarkurs att till exempel trava, galoppera och göra mera avancerade uppgifter, berättar Heinonen.

En ny kurs har precis börjat. Den innebär en 10 gångers kurs där man lär sig bland annat grunderna i ridning.

– Förr hade vi 4 kurser på våren och 4 på hösten, men vi ville möjliggöra ridning oftare för specialgrupper. Vi försöker också se till att de får lära sig att sköta om hästarna, säger Heinonen.

Hurdana är lektionerna?

Vi besökte Niihamas stall i Tammerfors och intervjuade ledarna och några föräldrar. På lektionen har man med sig stallflickor som hjälper med till exempel att leda hästen och stöda de som rider.

Föräldrarna säger att de är väldigt stolta över sina barn och att barnen har blivit mer positiva och självständiga.

– Det har blivit ett dagligt samtalsämne hemma, barnen är väldigt förtjusta och det berör oss vuxna väldigt mycket. Man får faktiskt vara stolt som förälder, säger en av föräldrarna.

Så om man som person med funktionsnedsättning vill ha en möjlighet till en egen hobby så besök Niihamaas stall i Tammerfors eller lämna in en anmälningslapp på Niihama stalls egen webbsida. Ansökningstiden är under sommaren.

Josephine Kolehmainen och Daniela Mannola
Svenska samskolan i Tammerfors

Den här texten är skriven av skolelever i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola.