Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den finlandssvenska musikens decennium

Från 2013
Uppdaterad 29.10.2015 10:07.

Nånting spektakulärt har det hänt i det finlandssvenska musiklivet, som ju verkligen har tagit fart de senaste åren och enligt min bedömning mår bättre än någonsin. Vilket än jobbet är, och oavsett när eller var det påbörjats, så är det någonting som gjorts väldigt, väldigt rätt.

"The Heartbeat Band / Hands That Built - ett av de allra färskaste exemplen på fantastisk finlandssvensk musik som kan komma att gå långt"

Kanske man kunde börja tala om "New Wave of Finlandssvensk Musik". Börjar man lista upp framgångarna så är det ganska många. Bara att kolla på vad t.ex. Isac Elliot, Satin Circus, Krista Siegfrids, Redrama och nu senast i söndags Molly Rosenström uppnått de senaste åren.

Radio X3M har i år spelat mer finlandssvensk musik än någonsin. Namnen är många som figurerat på listan (utöver de jag redan nämde), med allt från Clarissa, Ronya, Mikko Sipola, Timshel, Jessica Wolff, Elin Blom, The Cajunga, Torsten Borg, LCMDF, Frida Andersson, Naked och Kim Herold till The Capital Beat. Endel låtar mer, andra mindre, men i alla fall.

Efter att ha följt med den finlandssvenska musikscenen sådär på riktigt i snart 10 år så tycker jag mig känna av att inte bara mängden finlandssvensk musik har ökat, kvalitén har blivit nämnvärt mycket bättre både vad kommer till själva låtarna men också soundet. De som satsar på musiken gör det allt mer målmedvetet och resultatet både syns och hörs, och vad är inte roligare än det.

Vi ska inte heller glömma de finlandssvenska låtskrivarna som både skapar hits här hemma och i asien. Lägger vi till ännu det faktum att Finland representerats av finlandssvenskar 3 år i rad i Eurovision Song Contest, vunnit eller åtminståne klarat sig väldigt bra i talangtävlingarna på tv de senaste åren så kan jag ju inte låta bli att börja tycka att vi just nu får uppleva "den finlandssvenska musikens decennium". Hoppas det håller i sig och varar i minst ett århundrade.

På spotify finns en lista med (nu 139 låtar) som samlar finlandssvenska artister och band - "Sounds From Svenskfinland". Listan är öppen för alla, så hittar du någå som saknas är det bara att lägga till:

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".