Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Storföretag fick grönt ljus för äldreomsorg i Kalreby

Från 2013
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I Karleby är det nu klart att stora delar av äldreomsorgen ges över till storföretag. Stadsstyrelsen godkände upphandlingen i går (måndag).

- Vi kunde inte göra så mycket mer än det här. Upphandlingen var ju redan gjord enligt vissa kriterier, säger Kajsa Kouvo (SFP).

Beslutet innebär att stadens äldreomsorg förs över till storföretag. Styrelsen la ändå till en punkt till beslutsförslaget. I den kräver styrelsen att social- och hälsovårdsverket ännu försäkrar sig om att servicen på svenska är tillräckligt bra. Först efter det kan staden skriva under något kontrakt.

Upphandlingen innebär att de privata äldreboendena Emeliehemmet och Pettersborg så småningom blir utan klienter. Enligt förslaget ska de svenskspråkiga åldringarna flyttas över till stadens egna boenden för att sen flyttas över till de nya aktörernas boenden.

Kajsa Kouvo (SFP) krävde att social- och hälsovårdsverket gör en språklig konsekvensutredning innan det blir tal om att omplacera några svenskspråkiga åldringar. Kouvos kläm godkändes också enhälligt.

Läs också:
Storföretag ska sköta äldre i Karleby:
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/09/25/storforetag-ska-skota-aldre-i-karleby