Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Köpkraften minskar med höjda skatter

Uppdaterad 13.11.2013 08:44.
Kim Vidfält, köpman för Expert i Karis
Bildtext Företagaren Kim Vidfält säger att många tänker efter två gånger innan de köper lyxprodukter i dagens ekonomiska läge.

Kommunalskatten höjs och köpkraften minskar i Raseborg. Företagare och butiksinnehavare är tveksamma till vad skattehöjningen för med sig. Skattesatsen i Raseborg är i nästa år rekordhöga 22 procent.

Programmet är inte längre tillgängligt
Radio Vega Västnyland
Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Skattehöjningen innebär i praktiken att raseborgarna i medeltal betalar 160 euro mera skatt nästa år jämfört med i år, uppger stadskamrer Thomas Karlsson. Ökningen av den beskattningsbara inkomsten äts i praktiken upp av inflationen vilket innebär att den faktiska inkomsten inte ökar.

När man jämför de beskattningsbara inkomsterna i olika delar av landet visar det sig att Raseborg ligger lägre än medeltalet medan grannkommunerna Ingå och Hangö ligger över medeltalet. Orsaken kan vara att här finns en stor andel pensionärer och också en utbredd landsbygd med låga inkomster.

Kim Vidfält är företagare vid nyöppnade Expert i Karis och han tror att skattehöjningen påverkar kommersen negativt.

Camilla Madsén
Bildtext Camilla Madsén

- Jag tror att många funderar två gånger innan man köper något säger han och syftar speciellt på de produkter som eventuellt kan vara trevliga att ha men som man också klarar sig utan.

Och skattehöjningar i kombination med låga lönehöjningar påverkar säkert köpkraften – åtminstone hos en del. Men alla som handlar i Raseborg är ju i inte skattebetalare i staden.

Köpkraften hos sommargäster och deltidsboende ska inte underskattas även om det ekonomiska läget nu är dåligt på många håll.

Klädaffärsinnehavare Camilla Madsén i Karis tycker att skattehöjningen trots allt var ett klokt beslut eftersom stadens pengar inte räcker till.

Prästen Tuija Wilman från Ekenäs
Bildtext Tuija Wilman

- Det gäller att se till att kunderna är nöjda och att hålla dem i Raseborg - att de inte för pengarna någon annanstans, understryker hon.

Tuija Wilman är en av de raseborgare som våra praoelever Jasper Renman och Laura Törnroos pratade med om den höjda skattesatsen. I inslaget hörs flera åsikter om skattehöjningen.