Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konstfyndet i München: Myndigheterna reagerar på kritik

Från 2013
Uppdaterad 13.11.2013 10:10.
Schloss Nymphenburg i München, byggt av den sista Bayerska kungen Ludwig II
Bildtext Konstverken härstammar från en privatsamling i München.
Bild: YLE/Annika Holmbom

De tyska myndigheterna har publicerat en första lista på en del av de beslagtagna konstverk, som härstammar från en privatsamling i München. Man utgår från att det bland de över tusen verken, också finns konstverk som nazisterna beslagtog av judar.

Konstfyndet i en lägenhet i München hölls hemligt i nästan två år, innan tidningen Focus kunde komma med det spektakulära avslöjandet för en dryg vecka sedan. Sedan dess har de tyska myndigheterna gång på gång fått förklara varför man lät bli att berätta att man hade beslagtagit verk av bland andra Pablo Picasso, Marc Chagall och Otto Dix.

Johnny Sjöblom
Bildtext Johnny Sjöblom rapporterar från Tyskland.
Bild: Yle/Mari Männistö

Hubertus Kohle, som är professor i konsthistoria vid universitetet i München, förstår inte heller motiven bakom hemlighetsmakeriet.
– I Tyskland borde man absolut se till att det inte uppstår några som helst misstankar om att man försöker låta bli att reda ut konstverkens ursprung. Därför förstår jag inte varför man inte genast gick ut i offentligheten, säger Kohle.

Misstänkt stöldkonst listas

Nu har den tyska regeringen ändå satt ut en första lista på 25 konstverk, som nazisterna med största sannolikhet har stulit eller beslagtagit av judiska ägare. Listan publicerades efter allt hårdare påtryckningar från den amerikanska regeringen samt från flera judiska organisationer. I Tyskland höjs också röster för att alla beslagtagna verk ska ställas ut.

– I det här fallet är all öppenhet bra. På så sätt skulle det säkert passa bra att visa verken offentligt. Utan att verka cynisk, så tror jag att det kunde bli en av de mest besökta utställningarna någonsin, säger professor Hubertus Kohle.

Vad som ska hända med de över 1 400 beslagtagna konstverken är i det här skedet oklart. Den tyska regeringen har tillsatt en expertgrupp, som ska reda ut varifrån verken egentligen kommer. Och igen haglar kritiken. Ingen judisk representant finns med i gruppen.