Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Syriska Lana kom till Finland - glädjetårar på järnvägstationen

Från 2013
Uppdaterad 26.12.2014 18:07.
Nyhetsinslag: Lana och hennes mamma kom till Finland - Spela upp på Arenan

Efter nästan 5 månader i Ryssland kunde äntligen Lana och hennes mamma Muntaha komma till Finland på tisdag kväll. Lanas moster Ulla Dkahkneh och morbror Antonio Dakakny som redan länge bott i Finland var och mötte dem.

- Jag kan inte tro att det är sant att de kommer, sade Ulla som är sedan länge bosatt i Finland.

Ulla och Lana
Bildtext Äntligen får Ulla hålla om Lana
Bild: Yle/ Tapper

Ulla har ända sedan Muntaha och Lana anlände till Ryssland från Syrien i somras försökt få dem till Finland. För två veckor sedan beviljades de visum till Finland men den ryska byråkratin gjorde att deras papper var klara först sent på tisdag eftermiddag.

- Under de senaste veckorna har jag ringt till Muntaha varje dag, säger Ulla. Hon har bara gråtit hela tiden. Jag tror att hon förlorade hoppet på slutet. Den ryska byråkratin kändes hopplös.

På tågstationen är det glädjetårar som rinner ner för Muntahas kind. Lana ser mest förvånad ut över all uppståndelse.

Lana är i Finland
Bildtext Lana i Finland
Bild: Yle/ Tapper

Lanas öde engagerade

Yle Nyheter har följt med fallet sedan Lana hamnade på barnhem och Muntaha i fängelse efter att de hade försökt ta sig till Finland med falska pass över gränsen.

Fallet fick mycket uppmärksamhet då de finska myndigheterna vägrade bevilja Lana visum till Finalnd så att hon skulle ha kunnat komma till sina släktingar istället för att bo på barnhem i Ryssland.

Politiker, kulturmänskor och vanliga medborgare vädjade till inrikesminister Päivi Räsänen och till migrationsverket om en humanare behandling i fallet.

När Muntaha frisläpptes efter tre månader i fängelset ansökte hon på nytt om visum till Finland och den här gången lyckades det.

Läs också:
Finland vägrar släppa in 4-årig syrisk flicka
Syriska Lana beviljas visum till Finland
Lanas moster överväldigad
Nytt hopp för fyraåriga Lana?
Syriska Lanas öde berör - teatrar engagerar sig