Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Jag är idag en rikare människa med min cancer än utan den"

Från 2013
Uppdaterad 04.12.2013 16:41.
Bild: YLE/Tiina Grönroos

Samtal om livet: Samtal om livet med Tage Romberg, musikfri

Programmet är inte längre tillgängligt

Tage Romberg har tjocktarmscancer med metastaser på levern och lungorna. Men en vecka efter sin operation beställde Tage Romberg en resa till södern. På en solig strand pillade han bort stygnen från magen och funderade vad han skulle göra med resten av sitt liv.

För några år sedan märkte Tage Romberg att han mådde dåligt. Magen fungerade inte, han hade uppkastningar och var väldigt trött. Han gick på olika undersökningar där man gick igenom Tage från topp till tå, men ingenting upptäcktes. Det var först efter att han krävde magnetröntgen som cancern i tjocktarmen upptäcktes. Tage fick beskedet i bilen på väg hem från sjukhuset. Det var här det hela började...

Tage blev opererad en vecka senare. Det som förargar honom är att det tog så lång tid innan läkarna upptäckte modersvulsten. Alla blodvärden visade att någonting var på tok, men tumören låg på ett lömskt, undanskymt ställe.

På kort tid förlorade Tage 17 kilo, men han beslöt sig nästan genast att han inte tänker ge upp. Det här kommer jag att klara, tänkte Tage, som säger att han idag är en mycket rikare människa med sin cancer än vad han skulle vara utan den. Vad menar Tage med det?

- Man ställs till eftertanke och begrundar livets förunderligheter och mål när man har diagnosen tjocktarmscancer... med metastaser på lungorna och levern. Man omvärderar ögonblicket, stunden och nuet.

- Det blir så mycket självklarheter i våra liv, typ i morgon ska jag göra det ena, om en vecka det andra. Och sedan, om ett år ...Det är inte alls så säkert längre. Underbart är kort. Ta vara på stunden!

Tage märker också att hans sätt att umgås med andra människor har förändrats och fördjupats. Pladder om väder och vind har ersatts av diskussioner. Han är öppen vad gäller sin cancer och han har fått mycket stöd.

"Cancergrejen har ställt mig i en ödmjuk situation"

Tage Romberg opererades i september 2012. Efter resan till söderns sol påbörjades den tuffa medicineringen. Han tog en dag i sänder och dialogen med läkarna på allvar. Sjukdomsförloppet är svårt att förutse och de första medicineringsomgångarna tog honom på knä. På några få månader förlorade han mycket av sin muskelstyrka.

- Att lyfta handen och dra i gardinsnöret vägde plötsligt enormt!

Tage har lagt om kosten, han motionerar mera och han försöker stressa mindre. Men han har inte slutat arbeta. Tage är utbildad massör och fysioterapeut. I dag jobbar han lite mindre, men känner ännu starkare än tidigare att hans jobb är meningsfullt och givande.

I mars-april i år (2013) kände Tage Romberg att energinivåerna började närma sig de ursprungliga. Hans cancervärden är låga, just nu känns det bra, men släppa taget och kontrollen vad gäller sunda levnadsvanor vill och vågar han inte.

Bild: YLE/Tiina Grönroos

- Den här cancergrejen har ställt mig i en ödmjuk situation, men jag tror det löser sig. Jag tror det finns en mening i att jag har fått cancer, jag tror det finns en mening med processen. Och jag tror jag kommer att gå mycket friskare och helare ur det här som människa!

Samtidigt är Tage mycket medveten om hur allvarlig hans sjukdom är, men han säger att känner sig trygg i sin situation.

-Fly inte ögonblicket, landa ärligt där du står. Då är det lättare att ha en positiv livssyn, du kommer att vinna. För döden är ingen förlust, den är ett alternativ till hur det kan gå.

I samtal om livet med Tage Romberg blir det också prat om den frikyrkliga barndomen i Hangö, jobbet som ungdomsledare i Esbo, barnen, musiken, vindkraft och naturfotografering. Torsdag 05.12 kl 13.03 och lördag 07.12 kl 20.03

Mer om ämnet på Yle Arenan