Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Örö blir center för naturturism

Från 2013
Uppdaterad 14.11.2013 13:15.
Två stora röda fastigheter på Örö.
Bild: Yle/Monica Forsell

Ett center för natur - och skärgårdsturism ska skapas på ön Örö i Hitis skärgård. Om drygt ett år eller i början av år 2015 lämnar marinen Örö och då kommer Örö att inkorporeras med Skärgårdshavets nationalpark.

Forststyrelsen vill att Örö utvecklas till ett center för natur - och skärgårdsturism. Den nästan tvåhundra hektar stora ön har ovanligt mycket fjärilar, sällsynta växter, urskog och långa sandstränder.
Tack vare försvarets tidigare verksamhet på ön finns också ett sextiotal olika slag av byggnader, vatten, avlopp och vägar på ön.

En del av fastigheterna härstammar från början av 1900-talet och förutom intressant natur är ön också späckad av krigshistoria. Det finns kullerstensvägar som i tiderna lagts av krigsfångar, delar av gamla järnvägsskenor och många av fastigheterna härstammar från den ryska tiden.

Hugade företagare välkomnas

Forststyrelsen meddelade på onsdag att planerandet av Örös framtid nu kommit igång och att man hoppas på ett stort intresse från företagare som vill vara med om att utveckla naturturism på Örö.

- I första hand kommer vi att kontakta lokala företagare, säger specialplanerare Jouko Högmander från Fortstyrelsen, men också andra är välkomna.

Några milstolpar i Örös historia

  • Före år 1915 utnyttjades Örö för bete åt djur från Rosala. Ön var uppdelad mellan olika hemman men ingen bodde på ön.
  • År 1915 började ryssarna bygga fortet på Örö. Bygget involverade militärer, hantverkare, fångar och skärgårdsbor.
  • År 1918 övergav ryssarna Örö. Enligt hörsägen hade ryssarna för avsikt att spränga Örö i luften men en Rosala-flicka som jobbade som barnskötare hos den ryska kommendanten lyckades avstyra det hela…
  • År 1921 grundades kustartilleriutbildningen på ön. I samband med detta diskuterades ett återbördande av ön till dess rättmätiga ägare, det vill säga Rosalaborna.
  • Under kriget då det bodde cirka femhundra personer på Örö deltog fortet i striderna om Bengtskär.
  • Mellan åren 1959 – 1971 fanns en (finskspråkig) skola på ön. En tid har det också funnits butik på Örö.
  • Det kommer också att bli möjligt att bosätta sig året runt på ön och så småningom hoppas Forststyrelsen att förbindelsebåtstrafiken till Örö återupptas.

    Bildtext Många behövdes för att bygga fortet på Örö. (Arkivbild)

    Förbindelsebåten trafikerade till Örö ända fram till år 2005.

    Med tanke på arbetsplatser och turistströmmar kan Örö ha stor betydelse för Kimitoön. Under de få dagar som Örö varit öppet för allmänheten under senaste åren har intresset för att besöka ön varit stort.

    Enligt Högmander finns det alla förutsättningar för turism året runt på ön och i bästa fall kan Örö locka tiotusentals besökare per år .Örö är beläget ungefär nio sjömil söderut från Kasnäs och trettio sjömil västerut från Hangö.

    - En lika stor ö med färdig infrastruktur, inkvarteringsmöjligheter för hundratals personer, fantastisk natur och varken för långt eller för nära fastlandet finns inte i skärgården, säger Jouko Högmander. Han är mycket entusiastisk över de möjligheter som Örö nu öppnar.

    Örö blir del av Skärgårdshavets nationalpark

    Alla fastigheterna på ön tillhör i dag Senatsfastigheter. Marken ägs av Forststyrelsen och marinen är alltså underhyresgäst.

    Från och med 2015 övergår fastigheterna i Fortstyrelsens ägo och hyresavtalen med marinen upphör. Samtidigt inkorporeras Örö i Skärgårdshavets nationalpark vilket innebär att inga tomter eller hus kan säljas åt privatpersoner.

    Marinen besöker ön ibland

    Helt och hållet kommer marinen ändå inte att försvinna från Örö, trots att varken personal eller material längre kommer att finnas på ön.

    Övningar kan ibland ordnas på ön och kanonerna som blir kvar måste med jämna mellanrum skjutas.

    Övningarna ska ändå inte störa turismen på något sätt och enligt Annele Apajakari, som är press och informationschef för marinstaben i Åbo, kan marinens besök till och med bli ett dragplåster.
    År 2015 då överlåtelsen av Örö sker, lämnar marinen också öarna Kirkonmaa, Rankki och Vaarlahti i östra Finska viken.