Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katapultstolen har räddat många liv

Från 2013
Uppdaterad 13.11.2013 17:17.
Ett brittiskt stridsflyg
Bild: Reuters TV

En pilot som använt sig av den nuvarande typen av katapultstol kan i allmänhet återgå till sin tjänst. Bara en gång tidigare i det finska flygvapnets historia har en pilot omkommit efter katapultanvändning.

Före dagens olycka hade flygvapnets piloter räddats med katapultstolar sammanlagt 27 gånger i 22 olika flygolyckor.
Sammanlagt nio gånger i flygvapnets historia har piloter använt sig av katapultsits från Hawk-plan, med dagens olycka medräknad.

Första gången en katapultstol räddade piloten handlade det om ett tvåsitsigt VT-4-övningsjaktplan som stötte ihop med ett ensitsigt Vampire-jaktplan.
Första gången en Hawk-flygare förlitade sig på katapulträddning var våren 1981 då ett HW-302-plan från Satakunnan Lennosto störtade i marken. Piloten omkom i den olyckan - den enda som hittills dött efter att ha använt katapultstol.

Katapultstolen fungerar så att piloten drar i ett särskilt handtag som spänner banden i sitsen så att piloten trycks spänt emot stolen.

Efter det skjuts huven över cockpiten bort. En raketmotor skjuter iväg stolen. Stolen rör sig först längs med en metallskena och flyger därefter fritt. Piloten och stolen slungas tiotals meter upp i luften. Utskjutningen tar högst fyra sekunder.

Till sist utlöses fallskärmar. Stolen och piloten flyger i olika riktning.