Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Wallin frågar regeringen om bekämpning av fästingar

Från 2013
fästing på ett finger
Bild: Filemon von Numers

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) ställer ett skriftligt spörsmål till regeringen om bekämpning av fästingar. Han vill veta om regeringens beredskap att stöda nya sätt att bekämpa fästingar med parasitologiska metoder.

Fästingar tar sig till nya platsen genom ett värddjur, till exempel rådjur. Därför vill Wallin veta om regeringen känner till metoden 4-poster där en behållare med föda lockar till sig rådjur. Samtidigt som rådjuren äter av födan stryker de sig mot skumplastrullar som är giftdränkta. Fästingen skyr giftet och kommer inte att fästa sig vid rådjuret och inte suga blod. Därmed får de svårare att försöka sig. Metoden har i olika studier minskat antalet fritt levande fästingar med upp till 95 procent.

- I Finland, där de fästingrelaterade sjukdomarna breder ut sig, finns det all orsak att med öppet sinne granska nya möjligheter att hindra fästingarnas framfart. Att koncentrera sig på fästingens naturliga sätt att sprida sig till bebodda områden och den vägen minska dess förekomst på dessa områden vore ett naturligt angreppssätt, skriver Wallin.

Är regeringen beredd att utreda möjligheten att ta i bruk parasitologiska metoder av typen 4-poster för att hindra fästingen från att sprida sig på bebodda områden och därigenom minska risken för att borrelios och TBE ökar ytterligare, frågar Wallin i det skriftliga spörsmålet, som han lämnade in på onsdagen.

- De problem fästingarna orsakar i byar, vid sommarstugor, på idrottsplatser och på campingområden tvingar redan folk att ändra beteende och levnadsvanor. Av uttrycklig rädsla för TBE och borrelios kommer exempelvis scoutdistriktet i Egentliga Finland inte att ordna läger för 4000 scouter på Gyltö, Korpo, 2014. Lägret flyttas till Tavastehus, skriver Wallin.