Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

EU kräver vård för pedofiler – Finland uppfyller inte kraven

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Bildtext Stop-avdelningen på Riihimäki fängelse är det enda stället som erbjuder stöd och hjälp för pedofiler.
Bild: Elin von Wright

EU kräver att alla medlemsländer vid årsskiftet ska erbjuda förebyggande vård för personer som riskerar att begå sexuella övergrepp på barn. Men kravet kommer inte att uppfyllas medger man på justitieministeriet.

I Finland erbjuds pedofiler för tillfället ingen hjälp utanför fängelserna. Nipa är 27 år gammal och har precis kommit till Stop-avdelningen på Riihimäki fängelse. Han är en av de 8 sexualbrottslingar som ska ta del av den så kallade Stop-behandlingen. Stop-avdelningen är det enda stället där man i Finland idag ger vård för personer med ett sexuellt intresse för barn.

Katarina Alanko är forskare vid psykologiska institutionen vid Åbo Akademi. Enligt henne är tröskeln att söka hjälp idag väldigt hög.

- Har en person som lider av sexuella tankar på barn tur kommer den i kontakt med en sexualterapeut som kan sin sak. Sexpo-stiftelsen är idag i princip det enda stället där man kan hitta en professionell att tala med.

Förebyggande vård

Katarina Alanko är en av forskarna vid Åbo Akademi som tillsammans med Sexpo-stiftelsen och Stiftelsen för kriminalvårdens förbund har utvecklat ett vårdsystem som skulle erbjuda förebyggande vård för perdofiler.

- Projektet skulle dels handla om en hjälptelefonlinje för de som söker hjälp och dels fungera som en kunskapsbank för terapeuter i landet, säger Katarina Alanko på psykologiska institutionen vid Åbo Akademi.

Projektet står klart men saknar fortfarande finansiering.

Enligt EU direktivet om bekämpande av sexuella övergrepp på barn, sexuell exploatering av barn och barnpornografi bör medlemsländerna efter årsskiftet erbjuda preventiv vård för pedofiler. Ett mål som inte verkar vara realistiskt.

- Direktivet innehåller en hel del annat. Men om vi tittar på just den här punkten så måste jag medge att det inte kommer att uppfyllas. Om det är någon tröst så är det få EU-länder som kommer att lyckas uppfylla kraven, säger justitieminister Anna Maja Henriksson.

Läs också:
Pedofiler får hjälp på hemliga adresser
Ingen statlig finansiering av pedofilvård
”Äntligen får jag den hjälp jag behöver”
Pedofil men ingen förövare

Den här artikeln är stängd för kommentarer, vill du diskutera vården och lagstiftningen kan du göra det här.

Mer om ämnet på Yle Arenan