Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hawk-plan krockade i luften – erfaren pilot omkom

Från 2013
Uppdaterad 13.11.2013 21:00.
Bild: Yle

Flygvapnet uppger att en pilot omkom i samband med en olycka där två övningsplan av typen Hawk störtade i närheten av Perho i Mellersta Österbotten. De två planen krockade i luften klockan 12.07 och störtade.

Flygolyckor inom militären under 1990- och 2000-talen

  • 2006 Hawkplan störtade i Kronoby, Österbotten
  • 2004 Hawkplan störtade i Siikais, Satakunta
  • 2003 Hawkplan träffade trädgrenar och fick motorstopp
  • 2001 Två Hornetplan krockade med varann i luften i Lappajärvi, Södra Österbotten
  • 1998 Hawkplan fick motorstopp i Luopiois, Birkaland
  • 1998 Hawkplan störtade i Tuusniemi, Norra Savolax
  • 1995 Drakenplan störtade i Hirvasmäki, Mellersta Finland
  • Källa: Olycksutredningscentralen

Sammanlagt tre plan deltog i en flygövning där två plan strider mot ett ensamt. Olyckan skedde 37 minuter in i övningen då de två planen som flög tillsammans av någon orsak krockade. Det tredje planet fortsatte att flyga runt över olycksområdet för att försöka lokalisera de kraschade planen och piloterna och landade senare utan problem i Kauhava.

Den omkomne piloten hittades lite före klockan 13. Flygvapnet uppger inte om han använde katapultstol. Piloten från det andra planet räddade sig med katapultstol och han hittades något tidigare. Han promenerade själv till ambulansen och får sjukhusvård. Han svävar enligt försvarsmaktens uppgifter inte i livsfara. Flygvapnet har stått i kontakt med anhöriga till båda piloterna.

Enligt försvarsmakten var det fint flygväder med sol ovan molnen då olyckan skedde. Enligt säkerhetsbestämmelserna ska alla piloter under en sådan här krigsövning kunna se de andra planen och avståndet mellan planen bör vara åtminstone hundra meter.

Piloterna som var inblandade i kollisionen betecknas som erfarna flyginstruktörer som båda hade flugit cirka tusen timmar med jetplan. Den omkomne piloten var 30 år gammal, medan den pilot som överlevde är 31 år.

Resterna av de två flygplanen är lokaliserade. De finns vid byn Salamajärvi mellan kommunerna Perho och Kinnula i Mellersta Österbotten. Enligt Yles uppgifter finns det ena planet i en moskogsterräng vid Linjaharju och det andra på en myr i närheten. Planen störtade på ett obebyggt område och utomstående utsattes inte för fara.

Hawkplanen ska kunna flygas sex tusen timmar och de störtade planen hade vardera flugits ungefär tusen timmar, så de var alltså ganska moderna, sade överste Jukka Ahlberg på en presskonferens som ordnades under kvällen.

I spaningsarbetet deltog ett Vinka-plan från Kauhava och en helikopter från helikopterbataljonen vid Uttis jägarregemente plus flera enheter från Österbottens räddningsverk.

Diskussion om artikeln