Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hur låter den allmänna farosignalen?

Från 2013

Efter flytgasolyckan i Sköldvik i tisdags ljöd den allmänna farosignalen i Borgå trakten. Vet du hur signalen låter? Vad skall man göra då man hör den?

Bildtext Casper Lundell

- Min pappa har berättat det för mig. Jag minns inte riktigt men den går 7 sekunder uppåt och 7 sekunder neråt säger Casper Lundell

Bildtext Sonja Kukkonen

- Jag har lärt mig det i skolan berättar Sonja Kukkonen. Det är ett stigande ljud i 7 sekunder och sedan sjunker det i 7 sekunder.

Precis. Den allmänna farosignalen är en ljudsignal med stigande och fallande ljud - Så här låter den:

Programmet är inte längre tillgängligt

Signalen varar i en minut. Om du hör den så är du i fara. På räddningsverkets sida står det så här: Den allmänna farosignalen betecknar en omedelbar fara som hotar befolkningen.

I ämnet miljö och naturkunskap får eleverna i alla fall teoretisk lära sig om signalen. Det berättar rektor Johan Lönnqvist i Kullo skola.

- i årskurs tre tas det upp i samband med hur man gör en anmälan om fara och när man skall ringa 112. Sedan repeterar vi det på femte och sjätte klassen.

Då signalen ljuder skall man omedelbart förflytta sig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilationskanaler. Knäppa på radioapparaten eller tv:n och invänta på vidare instruktioner. Ännu en viktig sak – undvik att använda telefonen så att linjen inte stockas.