Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Att välja och att välja bort

Från 2013
Uppdaterad 30.10.2015 13:36.

Mera valfrihet. Det kan vara framtidens melodi i våra gymnasier. Och rent av i en ganska nära framtid. Kanske redan år 2016. Det här i alla fall om det går som den arbetsgrupp vid Undervisningesministeriet som grunnar på gymnasieutbildningens framtid får som den vill. Ingenting är ännu klappat och klart men arbetsgruppen flaggar för klart större valfrihet i gymnasiet. De nuvarande 18 obligatoriska skolämnena kan bli klart färre.

Målsättningen är att göra gymnasiet mindre splittrat.

Arbetsgruppen laborerar med en modell där man knippar ihop ämnen i tre så kallade korgar. En korg med matematiska och naturvetenskapliga och matematiska ämnen, en korg bestående av humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen, samt slutligen en grupp men konst- och färdighetsämnen. Eleverna plockar sedan ämnen ur en korg. Målsättningen är att göra gymnasiet mindre splittrat och ge eleverna en möjlighet att specialisera sig.

Kirsti Lonka (@kirstilonka) är professor i utvecklingspsykologi vid Helsingfors universitet. Hon ger inte mycket för planerna på utökad valfrihet. På Twitter säger hon "absolut nej" till korgar. Hon tycker att eleverna är för unga för att välja, eller välja bort.

Enligt Lonka skulle i praktiken pojkarna välja matematik och naturvetenskapliga ämnen medan flickorna kommer att gå på språk och psykologi. Och att tjejerna i ett tidigt skede stänger möjliga karriärdörrar.

Silvia Modig (@silviamodig) är riksdagsledamot för Vänsterförbundet och medlem av Kulturutskottet. Inte heller hon stöder utökad valfriet. Hon tycker att gynnar de starka eleverna men är till nackdel för de svaga.

Bob Karlsson (@bob_johan) är direktör för den svenska enheten vid Utbildningsstyrelsen. Han är inte beredd att direkt skrota tanken. Valfrihet kan öka studiemotivationen tror han.

Och på Finlands Svenska Skolungdomsförbund väljer man en diplomatisk linje.

Twitterbloggen