Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gammelbackaföräldrar: "Vi är otroligt besvikna"

Från 2013
Uppdaterad 14.11.2013 10:18.
Bildtext Innan stadsfullmäktiges möte överlämnade bland annat Malin Lahdensuo namnlistan till ledamot Pehr Sveholm.

Innan stadsfullmäktiges möte på onsdag överlämnade en grupp föräldrar namnen de samlat in under de senaste veckorna, mot en nedläggning av Gammelbacka skola. 1201 namn stod på listan, men nu står det klart att skolan stängs.

Ingen av de berörda föräldrarna var på plats under mötet, men ändå när de fått nyheterna om att skolan stänger är det ändå starka känslor i luften.

- Det känns så tokigt! Gammelbacka är en levande by och Hammars en levande by. Det måste det ju finnas en svensk skola här finns svenskspråkiga familjer och tvåspråkiga familjer som väljer en svensk skola, säger Nina Kinnunen.

Kinnunen arbetar på Gammelbacka skola, och hennes son har gått i skolan.

- Ingen är ju på barnens sida. Inte när det sparas. Barnen får bara finna sig i att det slutas med det ena och med det andra, säger en besviken Kinnunen.

Också Gisela Andergård- Heiskanen är märkbart upprörd.

- Det kom nästan som en blixt från klar himnmel. Det har aldrig varit tal om att Gammelbacka skola ska stängas. Det har alltid varit en säker skola. Med ett bra antal elever, en optimal skola. Den har inga större problem med inneluften. Den har aldrig varit på tapeten som en nedläggningshotad skola över huvudtaget, tvärtom, för ett år sen var det en större grupp som gjort en utredning och då var det också tal om att det var en skola som inte läggs ner. Men sen så kommer då vise männen som gör det här beslutet på några veckor.

Enligt Andergård- Heiskanen har Hem och Skola- föreningen gjort en massa för att rädda skolan. Hon är inte heller nöjd med utredningen som gjorts och anser att deras åsikter inte tagits i beaktande.

- Vi har en stark känsla av att vi aldrig fått vår röst hörd och vi har talat för döva öron. Rikard Lindström har själv sagt på ett möte i Gammelbacka skola att ”ni föräldrar vet ingenting, det är ingen idé att ni säger någonting, beslutet är ändå gjort.” Jag tycker det är konstigt.