Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Demensboendena väntar på besked

Från 2013
Uppdaterad 14.11.2013 05:58.
Bildtext Blomsterhemmet finns i Ekenäs centrum.

Personal, anhöriga och klienter vid Folkhälsans demensboenden Blomsterhemmet och Seniora i Ekenäs lever fortfarande i ovisshet om vad som händer efter årsskiftet. Vårdföretaget Attendo gick segrande ur en konkurrensutsättning som Raseborgs stad genomförde i våras, men Folkhälsan Syd Ab besvärade sig till marknadsdomstolen.

2 min
Programmet är inte längre tillgängligt

Något beslut från marknadsdomstolen finns inte med mindre än två månader kvar av året och både för Raseborgs stad och för Folkhälsan brådskar det med besked.

Till Villa Stella?

Enligt upphandlingen ska åldringarna flytta från Blomsterhemmet och Seniora till andra enheter i Raseborg vid årsskiftet. I praktiken torde planen vara att de flesta flytta till Villa Stella.

Tillfälliga avtal?

Grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa vid Raseborgs stad är ändå optimistisk och tror på beslut inom kort.

- Om marknadsdomstolen ger sin dom inom november så vet vi ju vad beslutet är och då följer vi det. Om vi inte får det i god tid före årsskiftet - redan det här är väldigt sent - så är vi ju tvungna att göra ett tillfälligt avtal för den tid ärendet är anhängiggjort i marknadsdomstolen.

- Som jag ser det finns det endast två alternativ: Det ena är Attendo och det andra är Folkhälsan, men vilket vill jag inte spekulera om.

Raseborg har också vänt sig till marknadsdomstolen med en begäran om att få flytta åldringarna redan nu trots att domstolen inte ännu har avgjort hela besväret.

Åtminstone det beskedet torde komma inom kort.

Folkhälsan orolig

Också för besvärsställaren Folkhälsan är det viktigt med besked så snabbt som möjligt.

Både på Seniora och på Blomsterhemmet bor omkring 20 äldre i seniorbostäder som de hyr av Folkhälsan.

De två demensenheterna som finns i byggnaderna med personal dygnet runt utgör en trygghetsfaktor för dem som bor där. I det ena boendet sköts också trygghetstelefonen via demensenheten.

Om Folkhälsan förlorar i marknadsdomstolen måste man komma på nya lösningar, säger Folkhälsans vd Stefan Mutanen.

- Vår plan är inte att rubba cirklarna för dem som bor här, men vi har en utmaning om vårdenheterna försvinner. Vi blir tvungna att fundera just på trygghetsfrågan och lösa den.

Upphandlingar tvungen sak

Grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa i Raseborg understryker att staden är tvungen att genomföra upphandlingar. Han hoppas att staden i framtiden kan ha vårdenheter som ägs av staden eller som staden hyr med långa kontrakt.

Då är det bara vårdarna som flyttar in och ut medan de som vårdas inte behöver oroa sig över var de kommer att finnas.

Å andra sidan löper också långa hyresavtal ut någon gång.

- Förr eller senare har 25 eller 30 år också gått. Man kan aldrig undvika en flyttning av klienter och patienter i något skede. Det är ett sorligt faktum.

Arne Nummenmaa påminner också om att staden inom ett par år står inför en eventuellt stor flyttrumba då avtalet med Attendo om Villa Pentby med 61 klienter måste konkurrensutsättas år 2016.