Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Små husbolag behöver inte längre bygga befolkningsskydd

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Ståldörrar i befolkningsskydd
Bildtext Ståldörrar i befolkningsskydd
Bild: Yle/Roger Källman

Reglerna om när man bör bygga befolkningsskydd i samband med bostadshus har lindrats betydligt i den nya räddningslagen. Det berättar överinspektör Arto Tiukkanen vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Ett bostadsbolag med boendeyta under 1200 kvadratmeter behöver inte länge bygga befolkningsskydd. 1200 kvadratmeter motsvarar ungefär fyra parhus.

Lagen ändrades för ett par år sedan, tidigare var bestämmelserna betydligt strängare. Då måste man bygga befolkningsskydd också om det bara fanns några radhus på en tomt.

Reglerna gäller endast för åretruntboende. Skyddsrummet ska vara minst 24 kvadratmeter stort och där ska finnas plats för vattenbehållare och en torrtoalett.

I gränslandet mellan gamla och nya bestämmelser

Byggföretaget Heikius hus i Vörå har byggt just precis fyra parhus på en tomt i Korsholm, och byggytan är mindre än 1200 kvadrat. Men där har en del av husen byggts före lagändringen, och skyddshusbestämmelserna gäller därför enligt den gamla lagen.

Heikius har ansökt om befrielse från plikten att bygga skyddsrum med motiveringen att skyddsrummet blir oproportionerligt dyrt. Enligt inspektör Tiukkanen kan det bli svårt att få befrielse. Beslutet fattas i december.