Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ingen statlig finansiering av pedofilvård

Från 2013
Uppdaterad 14.11.2013 10:38.
Bild: Yle

Förebyggande vård för pedofiler är viktigt, anser både justitieministeriet och social- och hälsovårdsministeriet. Ändå har de inte lyckats samarbeta för att kunna finansiera ett nytt vårdprojekt.

Forskare talar om att cirka en procent av befolkningen kan tänkas ha ett sexuellt intresse för barn. Det betyder att det finns 50 000 personer i Finland som kan tänkas vara pedofiler.

I Finland finns i dag inget egentligt vårdsystem för pedofiler innan de har begått brott och kunskapen på fältet om hur man ska bemöta en patient med ett sexuellt intresse för barn är dålig.

Forskare vid Åbo Akademi, Sexpo- stiftelsen och Stiftelsen för kriminalvårdens främjande har tillsammans utvecklat ett vårdsystem med en hjälptelefon och terapi som riktar sig till personer som är oroade för sin sexualitet. Projektet står klart men får ingen statlig finansiering.

- Vi har vänt oss till de olika ministerierna. Vi fick i och för sig en liten startpeng från justitieministeriet. Men annars har vi inte fått någon statlig finansiering. Inte heller från de fonder vi har vänt oss till, säger Katarina Alanko, som är forskare på psykologiska institutionen vid Åbo Akademi.

Förebyggande vården i Sverige bättre

Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är frågan viktig för att övergrepp på barn ska kunna förhindras. Men det brister i kommunikationen mellan social- och hälsovårdsministeriet och justitieministeriet.

- Det är en sektoröverskridande fråga. Vi kan inte här på justitieministeriet syssla med hälsovård men det är vår uppgift i regeringen nu att få till stånd ett bra samarbete med social- och hälsovårdsministeriet så att vi kan få i gång det här projektet också i praktiken, säger justitieminister Henriksson.

Något konkret samarbete finns dock inte ännu.

- Vi tar stegen i rätt riktning, men vi kan inte vara nöjda ännu, erkänner Henriksson.

I Sverige har förebyggande vård för pedofiler funnits i ett och ett halvt år. Projektet heter Preventell och fungerar som en nationell hjälptelefonlinje. Projektet har fått statlig finansiering och bedrivs på Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

- Vi har kontakter till terapeuter och sjukvårdspersonal runt om i landet, så att vi kan hänvisa personerna som ringer oss till rätt ställe på den ort de befinner sig. Vi får ett samtal per dag, så vi är fullt sysselsatta, säger Katarina Görts Öberg, terapeut vid centret för andrologi och sexualmedicin på Karolinska Sjukhuset.

Mer om pedofilvård i Spotlight torsdag 14.11 klockan 21.30 i Yle Fem.

Läs också:
Pedofiler får hjälp på hemliga adresser
”Äntligen får jag den hjälp jag behöver”
Pedofil men ingen förövare
EU kräver vård för pedofiler – Finland uppfyller inte kraven