Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Privatisering är framtidens melodi för Esbo hälsovård

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Bildtext Privatisering av hälsostationer kan bli aktuellt i Esbo.
Bild: YLE

I Esbo ska hälsovårdstjänsterna få ett ansiktslyft. Det nya mantrat bygger på att öppna dörrarna för mera privata aktörer. Nu ska beslutsfattarna se över varje hälsostation och avgöra om en ny tjänsteproducent ska ta över eller inte.

Social- och hälsovårdsnämnden beslöt i går att några av de kommunala hälsostationerna ska privatiseras. Inom den kommunala hälsovården i Esbo finns det sammanlagt elva hälsostationer varav en redan sköts av en privat aktör.

Då man tidigare i höst jämförde en kommunal hälsostation med en privat kom det fram att kunderna på den privata stationen fick snabbare vård än kunderna på den kommunala.

Ännu är det oklart vilka stationer som ska privatiseras. Det här bestäms vid ett senare skede.

Antalet kunder bestämmer kassans storlek

Nämnden godkände också en ny finansieringsmodell för stationerna. Grundprincipen för den nya modellen går ut på att mängden kunder bestämmer finansieringen för en enskild hälsostation. Tidigare är det kundunderlaget som bestämt hur mycket pengar det finns i hälsostationens kassa.

- Det är inte enbart antalet utan också resultatet ska vägas in. Kvalitet på vården och effektivitet när det gäller resultat av vården är sådana saker vi ytterligare funderar på, förklarar Stig Kankkonen (SFP) vid social- och hälsovårdsnämnden.

Nya aktörer medför nya idéer

Kankkonen tror att nytänkande kommer att förbättra hälsovården i Esbo som redan länge diskuteras för sina brister.

- Jag är i egentligen ganska övertygad att det blir på det sättet för att redan nu när vi har det här pilotprojektet med Esbotorg och Stensvik som jämförelsehälsostation så har det visa sig att man har börja tänka på ett nytt sätt. Den vägen så är jag helt övertygad om att de här nya aktörerna kommer att nya tankar och nya idéer också för den kommunalt producerade hälsocentralservicen, säger Kankkonen.

Privat vinner över kommunalt, läs om jämförelsen som gjordes i höst!