En fjärdedel hoppade av Fennovoimas projekt

Av de 60 ägarna i Kraftaktiebolaget SF hoppar femton av kärnkraftsprojktet. Nu är det 45 ägare kvar som planerar bygga Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Beslutet att gå vidare med kärnkraftsprojektet är villkorligt, eftersom förhandlingarna mellan Fennovoima och den ryska reaktorbyggaren Rosatom fortfarande pågår.
Av det kommande kärnkraftverkets produktion har 84 procent reserverats. De ägare om går vidare med projektet har reserverat drygt hälften (50,28 procent) av den planerade produktionen. Meningen är att kärnkraftsverket ska stå klart 2024. Rosatoms planerade ägarandel i Fennovoima är en tredjedel (34 procent).
Många stora har hoppat av
De svensk- eller tvåspråkiga energiverk som är med i reaktorprojektet är Herrfors Ab, Kronoby Elverk, Jakobstad Energiverk, Borgå Energi och Nykarleby Kraftverk. Bland dem som hoppade av finns Ekenäs Energi och Vasa Elektriska Ab.
Många bolag som är stora energikonsumenter har dragit sig ur Fennovoimaprojektet. Bland annat Boliden Harjavalta Ab och Boliden Kokkola Ab, Componenta Abp och Ovako Imatra Ab.
Inom Kraftaktiebolaget SF, som äger Fennoa helt planerar man ägararrangemang de närmaste veckorna och månaderna. STF kartlägger också eventuella nya ägare. Fennovoima och Rosatom planerar att underteckna ett leveransavtal ännu i år.
Vapaavori missnöjd
Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) är besviken på att femton ägare i Fennovoima har beslutat sig för att lämna Fennovoimas kärnkraftsprojektet. Vapaavuori säger att projektet måste utvärderas på nytt om det finländska ägandet faller under hälften.
Vapaavuori anser ändå att det finländska ägandet fortfarande är tillräckligt för att projektet kan fortgå. Av det kommande kärnkraftverkets produktion har de finländska ägarföretagen reserverat omkring hälften och ryska Rosatom som ska leverera anläggningen har reserverat omkring en tredjedel.
Näringsminister Jan Vapaavuori säger att det är viktigt att finländskt ägande binds vid Fennovoimas kärnkaraftprojekt.
Aktieägarna är tvungna att göra stora ekonomiska förbindelser under svåra ekonomiska tider men det är fråga om ett långvarigt projekt som har påverkan på lång sikt, påminner Vapaavuori.
Fennovoimaprojektet har planerats för finländarnas energibehov och också därför är det viktigt att en klar finsk majoritet i Fennovoima kvarstår, säger Vapaavuori.