Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pizza Salmonella

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Pizza.
Bildtext Helsingfors pizzerior håller inte måttet.

Enligt en utredning som gjorts av Helsingfors stads miljöcentral lämnar pizzaingredienser ofta mycket övrigt att önska. Ofta handlar det om att ingredienserna inte förvaras tillräckligt kallt.

Hundra pizzerior undersöktes i fjol och i år. Omkring 30 procent av dem höll inte tillräckligt hög kvalitet när det gällde hygienen.

De ingredienser som var av allra sämsta kvalitet var skinka, champinjoner och ananas.

Var femte grönsak är oätlig

Lite på 70 procent av köttprodukterna var av bra kvalitet, 12 procent av försvarlig och hela 15 procent ansågs vara av dålig hygienisk kvalitet.

Grönsakerna var i ännu sämre skick. Var femte grönsak miljöinspektörerna påträffade hade farit illa.
Endast 58 procent höll bra kvalitet.

Grönsakerna innehöll stora mängder jäst, vilket tyder på allt för långa förvaringstider.

Din pizza är skadlig för hälsan

Ingrediensernas dåliga kvalitet berodde ofta på höga halter av aerobiska mikrober och Enterobacteriaceae. Den här formen av bakterier orsakar bland annat salmonella.

I vissa köttprodukter förekom också den farliga listeria bakterien. Listeria kan orsaka allvarlig blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

Läs utredningen här!