Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Charles blir folkpensionär - men jobbet väntar

Från 2013
Uppdaterad 06.06.2014 13:18.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Prins Charles besöker Sri Lanka - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Prins Charles fyller 65 år på torsdag, och når alltså den officiella pensionsåldern. Han känner ingen onödig brådska att ta över det ämbete han föddes till - som kung kan han knappast vara lika frispråkig.

Charles är just nu på resa i Indien med sin fru Camilla. Han inledde 65-årsfirandet redan i förra veckan, då han bjöds på chokladtårta av skolbarn i slumområdet Govindpuri i New Delhi. På torsdag flyger han till Sri Lankas huvudstad Colombo för att delta i samväldesländernas toppmöte.

Hans mor, den 87-åriga drottning Elizabeth, har sedan sin tronbestigning 1952 bara uteblivit från ett enda möte med de övriga samväldesländernas ledare. Att det är Charles som representerar Förenade Konungadömet i Colombo tyder på att tronföljaren snart kan ta över fler av hennes uppdrag,

Prins Charles var själv tre år 1952, då han blev tronföljare. Han har innehaft titeln längre än någon annan i brittisk historia. Det tidigare rekordet sattes av drottning Victorias äldste son Edward VII. Han hade väntat i nära 60 år då han blev kung 1901.

Drottning Elizabeth är i ypperlig hälsa, och tronskiftet kan mycket väl dröja i flera år. Hennes egen mor blev ju över 100 år. Inget tyder heller på att Charles känner otålighet inför att bli kung.

Under sina årtionden som tronarvinge har prinsen av Wales blivit känd för att lufta sina starka åsikter om en lång rad frågor: undervisning, arkitektur, religion, miljövård, organiska livsmedel och homeopati. Som regerande monark skulle han vara tvungen att hålla en bra mycket lägre profil - drottning Elizabeth är känd för att aldrig uttala sig i känsliga ämnen.

Flummarprinsen blev folkkär

En av tronföljarens hjärtefrågor är den brittiska landsbygdens fortlevnad. I det nyaste numret av livsstilsmagasinet Country Life berättar Charles om sin oro över det industriella lantbrukets konsekvenser och över svårigheterna att få ungdomar att bo på landet. Han tar upp den globala konkurrensen, klimatförändringen och de stigande mat- och energipriserna.

- Vetenskap är av avgörande betydelse för att hållbart jordbruk ska bli mer produktivt. Men jag tror att den behövliga förändringen kräver en kombination av det bästa av traditionella odlingsmetoder och det bästa av modern kunskap, säger Charles i intervjun.

Ännu för ett par decennier sedan låg Charles intresse för miljövård och mystik honom snarast i fatet. Dessutom upprördes britterna över hans förhållande med Camilla Parker-Bowles och skilsmässan från den folkkära prinsessan Diana. Många ogillade tanken på Charles som monark, och tyckte att kronan direkt borde övergå från Elizabeth till Charles äldste son, prins William.

Starkt stöd för monarkin

Numera tycker de flesta britter att kronan tillhör Charles. Hans stora intresse för välgörenhet har gjort honom populär, och undersåtarna har också accepterat Camilla, som han gifte sig med för åtta år sedan.

I fjol visade en enkät att 63 procent av britterna vill se Charles som kung efter moderns död. Och hela 80 procent vill bevara monarkin.

Från och med idag börjar prinsen lyfta en pension på 110 pund (130 euro) i veckan, men sin vana trogen han tänker donera pengarna till en fond för de äldres väl. Själv lever han tämligen i goda omständigheter - hans inkomster i fjol låg på cirka 22 miljoner euro.

- Jag anser att min viktigaste plikt är att känna omsorg om alla som bor i det här landet, och att försöka göra saker och ting bättre, sa Charles nyligen i en intervju i Time Magazine.