Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Katedralskolan i kläm då trådlösa nätet inte funkar

Från 2013
Uppdaterad 18.11.2013 07:10.
Bildtext Många låter bli att surfa då trådlösa nätet inte fungerar, säger abina Jonatan Nordberg och Annica Sigfrids i Katedralskolan.
Bild: Yle/Marie Söderman

I Åbo ska alla gymnasieettor få använda dator i undervisningen varje dag och koppla upp sig trådlöst på nätet. Men i Katedralskolan är det inte möjligt på grund av att skolans trådlösa nät är både dåligt och långsamt.

- Nätet funkar bara på vissa ställen i skolan och ibland går det inte ens att logga in, säger abiturienten Jonatan Nordberg.

Enligt rektor Bertel Wahlström har det dåliga trådlösa nätet också påverkat undervisningen.

- Tanken var att eleverna på min filosofikurs skulle göra uppgifter trådlöst under varje lektion. Men det gick inte för de lyckades så sällan komma ut på nätet, säger Wahlström.

Katedralskolan på efterkälken

Åbo stad håller som bäst på att utrusta 250 offentliga byggnader med nytt trådlöst nätverk och projektet ska vara klart i sommar. Men att Katedralskolan har hamnat i kläm är något som medges av Tero Pelander, chefsplanerare på skolornas it-avdelning Top-keskus.

Bildtext Tero Palander, chefsplanerare vid Top-keskus
Bild: Yle/Marie Söderman

- Katedralskolan ska renoveras och vi installerar inget nytt system innan renoveringen är klar, säger Pelander.

Efter renoveringen kommer skolan också att ha beredskap att genomföra studentskrivningarna elektroniskt. Under renoveringen kommer skolan att husera i gamla Juhana Herttuan lukio, men tillsvidare är det oklart hurdan nätuppkoppling den byggnaden kommer att ha.

I bristen på fungerande nätuppkoppling i skolan utnyttjar elverna trådlöst nät via sina egna smarttelefoner - de som kan.

- De flesta har nätuppkoppling i sina telefoner, berättar abiturienten Annica Sigfrids.

Vem betalar den räkningen?

- Tja, det är väl oftast föräldrarna, säger Sigfrids.

Åbo stad har försökt komma Katedralskolan till mötes genom att den senaste veckan installera flera trådlösa bassändare till det nuvarande trådlösa nätet Spark.