Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Café vill ha inglasad uteservering vid Ekenäs torg

Från 2013
Uppdaterad 14.11.2013 15:18.
Ekenäs torg
Bildtext Café Carl de Mumma skulle vilja glasa in sin uteservering vid Rådhustorget i Ekenäs.

Vad kommer att ske vid Rådhustorget i Ekenäs? Det är en av många frågor som planläggningsnämnden i Raseborg funderar över under de kommande åren.

Enligt nämnden ordförande Sven Holmberg (SFP) gäller det i många fall att få planbeteckningen på vissa tomter ändrade. En sådan tomt är tomten där Spruthuset finns. Spruthuset finns nämligen på parkområde och är därför en svårlöst fråga.

- Det samma gäller de gamla socialbyggnaderna vid Gustav Wasasgata 10, bredvid gamla stadshuset. I de byggnaderna kunde i framtiden finnas affärer eller bostäder, säger Holmberg.

Han konstaterar att det samma gäller också så kallade Gamla bastun vid Stallörsparken. Den har nu planbeteckningen Y vilket står för allmän byggnad. För att kunna ändra användningssyfte och på längre sikt sälja fastigheten måste planbeteckningen ändras.

"Bättre om någon annan tar över byggnaderna"

Vad som kommer att ske med det gamla stadshuset vid Rådhustorget tycks varken politikern Sven Holmberg eller någon annan i staden veta. Som läger är nu, står huset närmast tomt och oanvänt.

- Planläggningen är nog väl ett första steg i att försöka göra något med de här byggnaderna, få dem i användning och eventuellt då att staden då säljer dem. I dagens läge då också staden har knappt om pengar, så är det bättre om någon annan tar hand om byggnaderna och håller dem i skick, säger Holmberg.

Inglasad uteservering lämpar sig inte

Carl de Mumma, ett kafé som är beläget vid Rådhustorget, har kommit med ett initiativ att glasa in uteserveringen. Sven Holmberg tycker inte nödvändigtvis att idén känns genomförbar just nu.

- Vi får väl se vad vi kommer till i planläggningen, säger han.

- Man måste nog titta på helheten, vi har ju flera kaféer runt torget och då borde ju kanske alla få samma möjlighet. Då kanske det blir ganska många glasburar runt torget, säger Sven Holmberg.